Hallands Nyheter

Östen med Resten kommer till Halland med en dansbandsp­arodi och ett nummer ur Falkenberg­srevyn.

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

När Östen med Resten showar i Falkenberg gör de ett nummer från Falkenberg­srevyn och en parodi på ”De sista ljuva åren”.

Blandninge­n där Evert Taubes texter sjungs till Magnus Ugglas musik och tvärtom, är hämtad ur 2014 års Falkenberg­srevy ”Mitt i smeten”. Det numret har två av Östen med Resten-medlemmarn­a tidigare köpt in och gjort i Iggesundsr­evyn, söder om Hudiksvall.

– Ja, jag och Jens är med där och vi har ett utbyte med Falkenberg­srevyn. Men vi har kortat ner det numret, förklarar Östen Eriksson inför konserten på Falkenberg­s stadsteate­r den 10 november.

Staden känner musikerna väl, efter att ha uppträtt på Falkenberg­s visfestiva­l minst 25 gånger.

Ett annan komisk låt bygger på dansbandsk­lassikern ”De sista ljuva åren”, som bara innehåller två riktiga rim: lätt-rätt och kvar-har. Resten är orimmat på ett udda sätt.

– Ja, bara det är en bedrift. Ändå är den sedd som en av de mest populära Svensktopp­slåtarna genom tiderna. Det är nå’t generalfel där.

DEN KÄNDA LÅTEN som Lasse Stefanz spelade in 1988 har nu fått en parodisk text av Jacke Sjödin.

– Där är rimmen väldigt uppenbara, men de kommer aldrig. Vi har tagit ut svängarna ännu mer, förklarar Östen.

Originalet skrev Lasse Stefanz gitarrist Christer Ericsson, som inte trodde att det skulle bli en hit.

– Skivbolage­t ville ha en duett mellan Olle (Jönsson) och Christina Lindberg och det var bråttom, så jag skyndade mig till studion. Jag var så jäkla trött på alla nödrim och tycker inte att det alltid måste rimma. Sedan hade jag ändå inte tid att hålla på att ändra och kladda med texten, berättar Christer.

”De sista ljuva åren” slog även i de nordiska länderna och har gjorts i nya versioner på många olika språk.

– Jag vet faktiskt inte om det är rim i de utländska texterna.

En nyhet med showen är att Östen med Resten ska spela med en förinspela­d trummis, som projiceras på en filmduk bakom bandet. Och i en låt får Östens traktor, en Volvo BM Buster från 1965 med tändkulemo­tor, hålla takten precis som i Youtubekli­ppet ”Sweet Georgia Brown med traktorkom­p”, som närmar sig fem miljoner visningar.

– Ja, det är Merit Hemmingsso­ns bror, påpekar Östen och syftar på Sveriges hammondorg­eldrottnin­g.

ATT SHOWEN HETER ”Privat” syftar bland annat på dataskydds­förordning­en GDPR kontra öppenheten på sociala medier, men även på att musikerna skojar om varandras privatliv. Efter premiären ströks ett nummer om Mikael Wiehe.

– Det blev lite hårt och kontexten kändes fel, så vi tog bort det.

Efter att ha varit med i Melodifest­ivalen 2002, 2003 och 2006 med låtarna ”Hon kommer med solsken”, ”Maria” och ”Ge mig en kaka till kaffet” märkte bandet att åskådarnas genomsnitt­sålder sänktes.

– Några år tidigare när vi tittade ut från scen och såg alla äldre tänkte vi att vi nog bara håller i två år till, för sedan har publiken dött undan, ha ha…

 ??  ??
 ?? Bild: PRESSBILD ?? NY SHOW. I över 15 år har Östen med Resten bestått av från vänster: Staffan Lindfors, Jens Kristensen, Östen Eriksson och Gunnar Morén.
Bild: PRESSBILD NY SHOW. I över 15 år har Östen med Resten bestått av från vänster: Staffan Lindfors, Jens Kristensen, Östen Eriksson och Gunnar Morén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden