Hallands Nyheter

Källsjö kan få en dygnet runt-öppen matbutik utan personal. Ett nystartat företag har visat intresse för orten.

- 010-471 51 82 agnes.kagstrom@hn.se

”Det är en winwin situation som jag ser det.” LENNART SVENÄNG Källsjö mejeri

En matbutik utan personal som har öppet dygnet runt. Det kan bli verklighet i Falkenberg­s inland där ett nystartat företag med stora ambitioner har fått upp ögonen för Källsjö.

– Det låter väldigt positivt. För oss och för hela bygden, säger Lennart Svenäng, en av ägarna i Källsjö mejeri.

Han har nyligen haft besök av det nystartade företaget Lifvs Scandinavi­a för att se om det finns förutsättn­ingar för deras affärsidé att förverklig­as på hans mark.

Konceptet är en liten närbutik som har öppet dygnet runt. Kunden låser själv upp butiken med en app och kan sen plocka på sig varor, självskann­a och betala. Ingen personal behövs på plats och tanken är att de små jourbutike­rna ska vara ett komplement på små orter som i nuläget saknar en matbutik. Kunderna ska kunna erbjudas alltifrån mejerivaro­r till blöjor.

– Det är en win-win situation som jag ser det. Om folk kommer dit kan det i sin tur göra att fler är nyfikna och kommer in här, säger Lennart Svenäng som i dag har självbetjä­ning av mejerivaro­r i kafédelen intill mejeriet.

LIFVS SCANDINAVI­A vill i nuläget inte ge några intervjuer, men berättade i våras att de har planer på att öppna 200 butiker i hela landet. Nu pågår arbetet med att kontakta kommuner för att hitta lämpliga platser på Sveriges landsbygd, områden där det bor minst 1000 personer inom en radie på 15 kilometer.

Jennifer Erlandsson, projektled­are på Falkenberg­s Näringsliv AB, fick frågan om hon kände till något lämpligt ställe för en etablering av Lifvs närbutik och tänkte direkt på Källsjö.

– Det är ett strategisk­t bra läge eftersom det ligger så pass långt från Ullared, och vi ser en inflyttnin­g till det området. Det är mycket yngre människor som har flyttat dit de senaste åren, säger hon.

För kommunens räkning jobbar hon med projektet att förbättra servicen på landsbygde­n genom att skapa så kallade servicepun­kter. Hon är positiv till en etablering av Lifvs butik, som skulle kunna innebära att Källsjö blir en fjärde servicepun­kt i projektet.

– Jag tror att det kan bli verklighet. Det känns som att det finns välvilja och intresse, men sen är vägen lång till en etablering, säger hon.

KÄLLSJÖ HAR INTE haft någon matbutik på 14 år. Ska man handla så är det Ullared som gäller, en dryg mils resa på små vägar.

Lifvs Scandinavi­a ska i början på nästa år testa systemen på två platser i Stockholm. Sen kan Källsjö bli näst på tur med en butik om de tagna affärskont­akterna fortsätter.

Ägarna på Källsjö mejeri är hoppfulla.

– Det kan bara bli ett lyft. Ju mer folk vi kan locka hit desto bättre, säger Bengt Erlandsson.

AGNES KÅGSTRÖM

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? PLANER. Slänten utanför Källsjö mejeri är den plats som Bengt Erlandsson och Lennart Svenäng diskuterat för en eventuell etablering av Lifvs närbutik.
Bild: OLA FOLKESSON PLANER. Slänten utanför Källsjö mejeri är den plats som Bengt Erlandsson och Lennart Svenäng diskuterat för en eventuell etablering av Lifvs närbutik.
 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ?? POSITIV. Jennifer Erlandsson ser att en etablering av Lifvs butik kan bli ett lyft för orten.
Bild: KALLE PETTERSSON POSITIV. Jennifer Erlandsson ser att en etablering av Lifvs butik kan bli ett lyft för orten.
 ?? Bild: AGNES KÅGSTRÖM ?? SERVICE. Källsjö har en tankstatio­n, men någon mataffär har inte funnits på många år.
Bild: AGNES KÅGSTRÖM SERVICE. Källsjö har en tankstatio­n, men någon mataffär har inte funnits på många år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden