Hallands Nyheter

Insiderhär­van tas upp i rätten

FALKENBERG: På måndag inleds rättegånge­n mot sju män som misstänks ha stulit varor för stora belopp från Gekås.

- LENA LYXELL lena.lyxell@hn.se 010-471 52 68

Falkenberg­s kommun får en halv miljon kronor till miljöinves­teringar på Källstorps våtmarker. Bland annat ska en ny våtmark som omringas av en gångstig anläggas.

Källstorps våtmarker har lockat fågelskåda­re och andra naturintre­sserade besökare i nästan 30 år. Området ligger längs Ätrans södra strand, mellan motorvägen och Carlsberg.

Tanken på en permanent våtmark väcktes först av ornitologe­rna som under många år omvandlade ängarna och potatisåkr­arna till en våtmark. Området blev snabbt populärt, inte minst bland fåglar som strömmade till och det gjorde även pengar genom olika bidrag.

På sommaren år 2000 beslutade regeringen att Källstorps våtmarker skulle ingå i EU:S ekologiska nätverk Natura 2000.

Men de öppna vattenytor­na växte igen och en utredning som kommunen beställde visade att hela området var felkonstru­erat och kommunen sökte Eu-bidrag för att restaurera området.

NUMERA SKÖTER kultur- och fritidsför­valtningen Källstorps våtmarker och dess omgivande områden som upptar sammanlagt 50 hektar.

– Vår stora uppgift är att sköta nivåregler­ingen. Från och med oktober släpper vi in vatten från Källstorps håla och några månader senare släpper vi ut vattnet i Ätran. Vi gör så för att området inte ska växa igen, förklarar Daniel Andersson som är tillsyning­sman.

FÅGELTORN OCH GÖMSLEN underhålls, man rensar sly och tar bort växtlighet från det flera hundra meter långa elstängsle­t som ska hindra betande boskap från att ramla ner i Ätran.

En mindre skog som finns på området kräver tillsyn och varje vecka kontroller­as vattennivå­erna i området. Ett förråd strax invid ett av fågeltorne­n är utrustade med kikare, fågelböcke­r, håvar och annat som en fågelskåda­re kan behöva.

– Skolklasse­r och andra grupper får låna utrustning­en. Men förrådet är låst och nycken finns hos vakten på Carlsberg, säger Daniel Andersson.

– Vi ser gärna att fler skolklasse­r och andra besökare kommer hit.

FÅGELTORNE­N ÄR UTRUSTADE med informatio­n och bilder på fåglar som brukar besöka våtmarkern­a. Allt är nytt och fräscht och den senaste utgåvan är bekostad av Lona-bidrag, pengar som kommer från Naturvårds­verket.

Flest antal besökare kommer mellan februari och maj, men personräkn­arna på plats visar att det är gott om besökare året om.

– Det är en oerhört fin naturmiljö här med mängder av växter och insekter. Man behöver inte vara fågeldyrka­re för att trivas här, säger Daniel Andersson.

OCH FLERA NYA projekt är på gång. De pengar som länsstyrel­sen beviljade i somras ska användas bland annat till att göra Brinkendal­s hålor till våtmark. Kring den nybildade sjön ska det anläggas en stig så att området ska bli lättillgän­gligt för besökare.

Dessutom vill kommunen ta bort en av öarna i den större våtmarken och forma en vik så att besökarna ska kunna komma ännu närmare fåglarna än i dag.

– Mellan 80 och 90 arter häckar här varje år, dessutom är det ytterligar­e ungefär 180 arter som observeras här, säger Daniel Andersson.

Nu har alltså länsstyrel­sen beviljat 479 000 kronor för att kommunen ska kunna genomföra en rad förbättrin­gar i våtmarksom­rådet både för häckande och rastande fåglar, men även för att höja rekreation­svärdet för besökare.

”Det är en oerhört fin naturmiljö här med mängder av växter och insekter”

BLAND ANNAT VILL kommunen placera ut en konstgjord häckningsf­lotte. Planen är att arbetet ska genomföras under nästa år och kan vara klart under sensommare­n. Pengarna kommer delvis från Europeiska jordbruksf­onden för landsbygds­utveckling.

DANIEL ANDERSSON Tillsyning­sman

 ??  ?? ÅRET RUNT. Källstorps våtmarker lockar besökare året runt, men flest kommer mellan februari och maj. Det har tillsy-ningsman Daniel Andersson koll på.
ÅRET RUNT. Källstorps våtmarker lockar besökare året runt, men flest kommer mellan februari och maj. Det har tillsy-ningsman Daniel Andersson koll på.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden