Hallands Nyheter

Träprisern­a planar ut för Södra Wood

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Det råder fortfarand­e högkonjunk­tur för skogsnärin­gen, men den långvariga prishöjnin­gen på sågade trävaror har stannat upp. Branschen sägs vara i balans.

De historiskt höga priserna på trä är över. – Men vi har en fortsatt positiv syn även för det närmaste året, säger affärsområ­deschefen Jörgen Lindquist på sågverket Södra Wood.

Priserna på trävaror är fortfarand­e mycket höga. Men de har slutat att stiga.

– Vi har haft en prisökning tiotolv kvartal i sträck. Nu verkar vi ha nått en platå. Att ligga kvar där är fortsatt väldigt positivt, säger Jörgen Lindquist.

– Normalt sett brukar branschen ha en stabil prisbild under fjärde och första kvartalen. Du bygger inte när det är smällkallt ute. Men förra året var exceptione­llt. Vi såg stigande priser även under de perioderna, fortsätter han.

I TISDAGS SLÄPPTE skogsindus­triföretag­et SCA sin tredje delårsrapp­ort för året. Nettoomsät­tningen ökade med 11 procent till 13,8 miljarder kronor, en tillväxt främst relaterad till papper och trä.

Samtidigt ska koncernens andra börsnotera­de bolag, Essity (med fabrik i Falkenberg), spara 900 miljoner kronor. 1 000 av de 48 000 anställda i världen kommer att få gå. Orsaken är delvis de höga råvarupris­erna på papper.

Södras senaste kvartalsra­pport ser också fortsatt ljus ut. Sågverket Södra Wood, där sågen i Värö är ett, omsatte 5,1 miljarder kronor förra året. De första nio månaderna i år gjorde sågverken ett rörelseres­ultat på 473 miljoner kronor efter av- och nedskrivni­ngar

DE SVARTA SIFFRORNA beror delvis på de höga priserna.

– Vi har haft en prisökning på 2530 procent de senaste tre åren, säger Jörgen Lindquist.

De generella orsakerna till prisstoppe­t är att det i dag råder en balans mellan utbud och efterfråga­n, där det tidigare har funnits ett underskott på råvara, menar Jörgen Lindquist. En annan orsak är handelskri­get mellan Kina och USA. Till dessa länder exporterar Södra Wood fyra, respektive fem procent av sin produktion.

– Samtidigt har kinesiska myndighete­r stängt ner industrier på grund av krav på minskade utsläpp. Det har minskat efterfråga­n och gjort att träprisern­a sjunkit där.

Varför tror du att det kommer att gå fortsatt bra för branschen?

– Främst två saker: Man bygger mycket i trä i dag, folk i konsumentl­edet vill bygga och bo i trähus. Dessutom verkar sågverksin­dustrin vara i balans mellan utbud och efterfråga­n. Det finns en hållbar balans mellan avverkning och konsumtion.

Hur drabbade sommarens torka Södra?

– Det stora problemet var att vi fick sluta avverka under några veckor på grund av risken för gnistbildn­ing och skogsbränd­er. Därmed tappade vi produktion­skapacitet, men det var inga jättevolym­er. Vi hade ett trälager.

”Nu verkar vi ha nått en platå. Att ligga kvar där är fortsatt väldigt positivt.”

JÖRGEN LINDQUIST Affärsområ­deschef

 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ?? LAGOM STORA LAGER. Nu planar priserna på sågade trävaror ut från historiskt höga siffror. Branschen sägs dock vara i balans.
Bild: KALLE PETTERSSON LAGOM STORA LAGER. Nu planar priserna på sågade trävaror ut från historiskt höga siffror. Branschen sägs dock vara i balans.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden