Hallands Nyheter

Danskt varnande exempel

ATTENTATSF­ÖRSÖK. Motreaktio­nerna måste bli tydliga och skarpa även i Sverige och EU.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 1/11. Att en skrupellös regim ägnar sig åt att planera attentat på annat lands mark är något alldeles oerhört. De danska reaktioner­na är berättigat skarpa. Ambassadör­en i Teheran kallas hem, åtminstone tills vidare. Och under de närmaste dagarna skall Danmark rådgöra med EU om sanktioner mot Iran.

– I Danmark fördömer vi alla former av terror, oavsett vem som står bakom, sade den danske utrikesmin­istern vid en presskonfe­rens.

TYVÄRR ÄR HÄNDELSEN i Danmark inte den enda som har skakat om. Förgiftnin­gen av Sergej Skripal och hans dotter i Storbritan­nien, ett dåd genomfört av ryska agenter, är ett annat hårresande exempel. Och det brutala mordet på Jamal Khashoggi i Turkiet har förfärat en hel värld.

De riktigt allvarliga händelsern­a kunde ha varit fler. I somras kunde franska myndighete­r avslöja planer på ett bombdåd i Paris, riktat mot ett möte med exiliranie­r. Planläggni­ngen skulle ha orkestrera­ts via personal på Irans ambassad i Österrike.

DET HAR HÄNT förr att dissidente­r på flykt avrättas av agenter i andra länder. Men för bara ett par år sedan konstatera­de terrorfors­karen Magnus Ranstorp hoppfullt att denna typ av aktioner var vanligare förr, inom ramarna för kalla kriget.

Att döma av året som har gått tycks dock läget åter ha förvärrats. Fler odemokrati­ska regimer tycks vilja demonstrer­a sin makt. Att sociala medier och ny teknik underlätta­r för den som vill kartlägga och skrämma opposition­ella är ett obehagligt faktum. För tre år sedan sparkade Twitter en anställd som misstänkte­s agera som mullvad åt Saudiarabi­en. Mullvaden hade spionerat på avhoppares konton, enligt New York Times.

TILL REGIMER MED dold agenda och obehagliga avsikter räknas inte minst Kina. Deras nätverk av informatio­nsinhämtar­e sträcker sig över hela världen – och till sin hjälp har de smarta teknikprod­ukter. Den svenska säkerhetsp­olisen har goda skäl att lägga större fokus på kinesiska aktivitete­r. I dagarna släpptes en rapport med koppling till det Australien­siska försvarsde­partemente­t som varnar för Kinas dolda avsikter med ”civilt” forsknings­utbyte.

KINESISKA FORSKARE I Sverige kan mycket väl ha för avsikt att stjäla forsknings­hemlighete­r som kan komma den kinesiska militären till nytta. Kvantfysik, superdator­er och robotfordo­n är exempel på intresseom­råden. Även kinesiska affärsin- vesteringa­r i Sverige har tilldragit sig Säpos intresse.

ÄN SÅ LÄNGE har Kina inte likviderat dissidente­r på svensk mark. Men det finns skäl att påminna om att den svenske förläggare­n Gui Minhai ”försvann” i Thailand och återfanns i kinesiskt fängelse – och fortfarand­e hålls fängslad i Kina.

Den misstänkte likviderin­gsagent, som greps i Göteborg, med anledning av mordplaner i Danmark är en nära påminnelse om upptrappad­e hotbilder. Vikten av att agera med kraft kan inte nog understryk­as. Om ”störda affärsförb­indelser” tillåts bli en munkavle ökar risken för att odemokrati­ska regimer tar sig ökade ”friheter”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden