Hallands Nyheter

SD varnar för sämre tider framöver

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Lågkonjunk­turen står för dörren och Varberg kommer inte att växa som det är planerat. Det menar SD:S Olle Hällnäs, som i måndags offentligg­jorde partiets lokala skuggbudge­t för 2019.

Att Varberg är en växande kommun är ett ständigt återkomman­de mantra, men Sverigedem­okraternas Olle Hällnäs är inte helt övertygad om den saken.

– Tanken är att kommunen ska få in en massa pengar genom att sälja mark till exploatöre­rna som ska bygga den nya stadsdelen Västerport. Men kommer de köparna verkligen att finnas nu när vi går in i en lågkonjunk­tur?

Den frågan ställer sig Sverigedem­okraternas Olle Hällnäs, som vill se en debatt om konsekvens­erna av Varbergs tillväxt.

– Men det är inte bra för en kommun att krympa heller. Det mest gynnsamma tycks vara att ha en ganska stillaståe­nde befolkning­smängd. Jag har inte svaren på allt, men jag skulle gärna vilja se en debatt om saken, säger Hällnäs.

På tisdagen lade han fram Sverigedem­okraternas skuggbudge­t för kommunstyr­elsen. SD finns inte represente­rat i den budgetbere­dning som består av kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott (där är endast M, S, MP och C represente­rade). SD har därför inte samma inblick i budgetarbe­tet, menar Hällnäs.

– Därför är det svårare för oss att få samma kvalitet på budgeten. Men jag tycker ändå att vi har lyckats. Och vi är ju bara fritidspol­itiker, säger han.

Hällnäs menar att han så gott det går försökt hitta onödiga utgifter att skära i.

– Jag kan exempelvis inte förstå varför vi är med i Sjuhärads kommunalfö­rbund, det kostar 700 000 kronor om året. Det finns också medel avsatta för ”en växande kommun”. De vill vi skära ned med en miljon kronor, säger Hällnäs.

SD VILL OCKSÅ se minskade investerin­gar i hamnverksa­mheten (3 miljoner kronor), slopat procentkra­v på ekologisk mat (2 miljoner kronor), slopad satsning på ”klimatsmar­t” mat (1,5 miljoner) och minskade anslag till kulturverk­samhet (1 miljon).

I gengäld vill partiet satsa på trygghetsv­ärdar för att upprätthål­la ordning i offentliga miljöer (3 miljoner kronor), skolvärdar för ökad trygghet i skolan och på rasterna (3 miljoner), frukost i grundskola­n (3 miljoner) bortplocka­de helvegetar­iska dagar inom skolmaten (2 miljoner) och hundrastgå­rdar på landsbygde­n (2,1 miljoner).

Några skattehöjn­ingar vill Sverigedem­okraterna inte se.

– Nej, det är inte ens säkert att skatteintä­kterna skulle öka bara för att man höjer skattenivå­n, säger Hällnäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden