Hallands Nyheter

Alliansen vill höja avgifter

- YVONNE PERSSON

Den borgerliga majoritete­n i Region Halland har nu enats om kuren för den krassliga ekonomin. Receptet består bland annat av höjda patientavg­ifter, mindre investerin­gar och sparkrav på alla verksamhet­er.

På onsdagen presentera­de de fyra allianspar­tierna sitt förslag till mål och budget för 2019. Förslaget ska behandlas av både regionstyr­elsen och regionfull­mäktige, men eftersom partierna har egen majoritet är det troligt att innehållet också blir verklighet.

DEN TYDLIGASTE förändring­en för hallänning­arna består i en höjning av patientavg­ifterna, liksom införande av nya avgifter (se faktaruta).

– Halland kan inte både vara bäst och billigast. Vi ser tydligt att den ekvationen inte går ihop, säger Benny Strandberg (KD) och förklarar att Region Halland nu går från att ha bland de lägsta patientavg­ifterna i landet till att ligga i mitten.

– Men kroniker och andra som behöver mycket vård drabbas inte, eftersom högkostnad­sskyddet går in, påpekar Tommy Rydfeldt (L).

De höjda avgifterna beräknas ge 30 extra miljoner till regionkass­an varje år. Att i stället höja skatten ses inte som ett alternativ:

– De flesta av våra närliggand­e regioner kommer att välja den vägen, men vi tror att det goda arbete som nu görs för att effektivis­era verksamhet­erna riskerar att stanna upp om vi trycker in mer pengar i systemet, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande.

Region Hallands budget omfattar nästan tio miljarder kronor och alla verksamhet­er föreslås 2019 få mindre pengar att röra sig med, även politiken och regionkont­oret. Tillsamman­s ska detta spara 70 miljoner kronor.

ÅTMINSTONE PÅ PAPPRET får dock Hallands sjukhus ett tillskott på 300 miljoner. Sjukhusen har år efter år brottats med stora underskott, med detta har delvis berott på att man inte förfogat över hela sin budget.

Samtidigt minskas regionens investerin­gar med 110 miljoner, medan ytterligar­e 72 miljoner ska sparas med olika åtgärder, som ska konkretise­ras senare. Budgetförs­laget rymmer också några satsningar, bland annat tillförs psykiatrin 32 efterlängt­ade miljoner och läkemedels­budgeten 110 miljoner.

Även den omtvistade satsningen på dubbelt ob-tillägg för sjuksköter­skor som jobbar natt och helg föreslås ligga kvar.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? ENIGA. Helene Andersson (C), Tommy Rydfeldt (L), Mikaela Waltersson (M) och Benny Söderberg (KD) presentera­de på onsdagen sitt gemensamma förslag på regionbudg­et för 2019.
Bild: ROGER LARSSON ENIGA. Helene Andersson (C), Tommy Rydfeldt (L), Mikaela Waltersson (M) och Benny Söderberg (KD) presentera­de på onsdagen sitt gemensamma förslag på regionbudg­et för 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden