Hallands Nyheter

Halländska militärer ska

HALLAND: LV 6-KAPTEN HAR LÄRT SIG DET NYA ROBOTSYSTE­MET

-

– Trots att vi hade en rekordvarm sommar i Sverige var det en stor omställnin­g att komma till värmen i amerikansk­a södern. De första månaderna var det 35 grader varmt i skuggan där, säger Magnus Rylander när vi ses vid regementet uppe på Galgberget.

I två och en halv månad har han bott i Lawton, ett samhälle ungefär lika stort som Halmstad, som ligger en och en halv timmes bilfärd sydväst om Oklahoma city.

– Vi har utbildats på militärbas­en Fort Sill, som har 30 000 anställda, men vi bodde i vanliga lägenheter en kvarts bilväg utanför basen.

FRÅN HALMSTAD VAR det 14 som genomgick utbildning­en på Patriotsys­temet, som Sverige beslutat att köpa in.

– Hälften av oss är sådana som ska syssla med ledningssy­stemet och sitta framför en radarskärm i en hytt, förklarar Magnus.

– Andra halvan är sådana som ska syssla med lavetterna som robotarna skjuts iväg ifrån. De stannar ett par veckor till eftersom deras utbildning är längre, fortsätter han.

Som en följd av att många länder köpt amerikansk­a Patriot mötte svenskarna bland annat tyskar, rumäner, holländare och militär från Förenade arabemirat­en – men hallänning­arna utbildades inte ihop med några andra.

– Lärarna var huvudsakli­gen civila, med en militär bakgrund, och allt skedde på engelska. Redan från det nuvarande Hawksystem­et är vi ju vana vid engelska facktermer, säger Magnus.

– När det svenska försvaret skulle fokusera på internatio­nella insatser gick vi över till att prata engelska på radionätet i Sverige, men på senare år har vi gått tillbaka till svenska. Kanske svänger pendeln nu ännu en gång.

Jämfört med robotsyste­met Hawk, som Magnus hittills jobbat med i Halmstad, säger han att Patriot har fyra gånger så lång räckvidd.

– Men för att få bättre prestanda krävs också större prylar, så det är ganska tekniktung­t.

EFTERSOM DET ÄR sådan efterfråga­n på Patriotutb­ildningen sker den i skift. Svenskarna fick passen mellan klockan 18 och klockan 3 på natten.

– Det underlätta­de i kontaktern­a med familjen hemma i Sverige. Ringde jag 11 på förmiddage­n var klockan 18 hemma i Halmstad – Aktuell: Kapten på Lv6 som just har varit två och en halv månad i USA för att utbildas på luftvärnet­s nya robotsyste­m Patriot.

Ålder: Fyller snart 37 år.

Familj: Sambo och två barn (2 och 4 år).

Bor: I villa mellan Alet och Rotorp.

Bakgrund: Från Borås. Gjorde lumpen i Halmstad 2001–2002. ”Hade egentligen inga tankar på en militär karriär, men ett befäl övertalade mig, så jag stannade kvar och läste ett par år till officer här.”

Internatio­nell tjänst: Kosovo 2007–

De närmaste åren ska 400 militärer från Halmstad åka till USA och lära sig robotsyste­met Patriot. Magnus Rylander är nyligen hemkommen från två och en halv månads utbildning.

så då hann jag prata med barnen innan de skulle lägga sig.

Magnus betonar att han haft det jättebra när han varit iväg – med bara sig själv att ta hand om – och att det är hans sambo som haft det

 ??  ?? ”OVER THERE”. När Magnus Rylander var i USA märkte han hur nationalis­tiskt det är där. ”Många hade svårt att skilja på om vi kom från Sverige eller Schweiz”, säger han och berättar att det fanns bra Sill. Garnisonen byggdes ursprungli­gen under indiankrig­en för 150 år sedan och bland annat har den berömde hövdingen Geronimo suttit fängslad här.
”OVER THERE”. När Magnus Rylander var i USA märkte han hur nationalis­tiskt det är där. ”Många hade svårt att skilja på om vi kom från Sverige eller Schweiz”, säger han och berättar att det fanns bra Sill. Garnisonen byggdes ursprungli­gen under indiankrig­en för 150 år sedan och bland annat har den berömde hövdingen Geronimo suttit fängslad här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden