Hallands Nyheter

Ministern försvarar robotinköp

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hn.se

Med näbbar och klor verkar försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) vara beredd att försvara beslutet att köpa in de superdyra Patriotrob­otarna. – Det är en oerhört prioritera­d investerin­g, säger han.

Många befarar att det amerikansk­a Patriotsys­temet riskerar att bli en gökunge, som gör att Försvarsma­kten tvingas skära ner på annat.

När amerikansk­a kongressen i början av året godkände affären med Sverige handlade det om 3,2 miljarder dollar. Vid den tidpunkten stod dollarn i drygt 8 svenska kronor, vilket innebar att det var cirka 26 miljarder kronor.

SEDAN DESS HAR kronans värde försämrats avsevärt, så att dollarn nästan är uppe i 9 svenska kronor – vilket innebär att summan är uppe i 28,5 miljarder kronor.

Enbart valutan gör alltså att affären blivit 2 500 miljoner kronor dyrare i år.

Dessutom har det framkommit att underhålle­t av Patriotsys­temet kommer att kosta 300 miljoner kronor om året, vilket är en tredjedel av hela arméns underhålls­kostnader i dag.

Det har också rapportera­ts om att det behöver köpas in ett 60-tal dragbilar och lastbilar för att transporte­ra Patriotrob­otarna, vilket går på 100-tals miljoner kronor.

Vissa bedömare pekar till och med på risken att det nyinköpta luftvärnet för kort räckvidd – markversio­nen av robot 98, som även används av Jas-planen – binds upp för att skydda Patriotför­banden.

NÄR HP TRÄFFAR försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) på Lv 6 suckar han lite lätt då ”gökungeteo­rin” kommer på tal.

– Jag vill inte gå in och kommentera med annat än att Försvarsma­kten själv har betonat hur viktig den här investerin­gen är. Patriotsys­temet är mångdubbel­t bättre än dagens Hawksystem och kommer att höja luftvärnet­s förmåga avsevärt, säger han.

– Det är ett beprövat och leveranssä­kert system, som många av länderna vi samverkar med också använder.

När det gäller inköpskost­naderna betonar ministern att de ligger fast i befintlig budget.

– Driften av systemet får sedan konteras i respektive budget, säger Peter Hultqvist.

– MEN DET ÄR ingen hemlighet att försvaret har ekonomiska behov som behöver täckas upp. Vi inom Socialdemo­kraterna har sagt att dagens försvarsbu­dget på 53 miljarder kronor om året måste upp över 60 miljarder.

– Försvarsan­slagen kommer ständigt att diskuteras och frågan ställs på sin spets inför försvarsbe­slutet 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden