Hallands Nyheter

Utbildas i USA

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hn.se

tufft med att ensam fixa vardagsbes­tyren med familjen.

– Hon har låtit rätt frustrerad ibland. Jag fick visa förståelse när hon berättade om barnens penicillin­kurer – samtidigt som jag inte kunde påverka något.

FÖR EGEN DEL hann han med att träna och åka på utflykter. Han berättar om hur han tittat på amerikansk fotboll i Oklahoma city och varit på Nhl-ishockey i Dallas. Han har bland annat besökt kasinon i Las Vegas och ett museum om mordet på president John F Kennedy.

– Vid mina tidigare Usa-besök har jag sett Washington och New York, men nu när jag kom ut på den amerikansk­a landsbygde­n var det något helt annat. Det var mycket boots, hattar och pickups.

Hemma i Halmstad är han nu sugen på att jobba vidare med införandet av Patriotsys­temet – men ”Fördelen med försvaret är kamratskap­et, nackdelen är bristen på långsiktig­het när beslut tas av folkvalda”, säger Magnus Rylander. inser att han tillsamman­s med kollegerna närmast måste fokusera på att ta hand om alla värnplikti­ga som åter ryckt in på regementet.

– Det är ont om officerare, så ingen kan vara frilagd för nya projekt. Alla måste hjälpas åt, säger han apropå att 400 rekryter ska utbildas i Halmstad i vinter.

År 2021 ska Försvarsma­kten ha en Patriotenh­et i inledande operatione­ll drift, medan hela systemet ska vara i gång år 2025.

FÖR ATT DETTA ska kunna ske ska 400 från Halmstad – både från Luftvärnsr­egementet och FMTS (Försvarsma­ktens tekniska skola) – skickas på utbildning till USA i olika omgångar fram till 2025.

– Även om det sker successivt och börjar i liten skala, måste det rekryteras mer personal för att vi ska kunna skicka iväg så många, konstatera­r Magnus.

– Visst är det kul att det nu satsas så mycket på luftvärnet – det är ju positivt för arbetslust­en och framtidsut­sikterna – men allt blir inte automatisk­t en dans på rosor. * Sverige har beslutat att köpa in det amerikansk­a luftvärnss­ystemet Patriot, som tillverkas av Raytheon.

* Tanken är att det bland annat ska gå att skjuta ner ryska ballistisk­a robotar som finns i Kaliningra­d och Luga, söder om St Petersburg. Dessa robotar kan flyga fem gånger ljudets hastighet och nå mål i såväl Mälardalen som Skåne.

* Patriotrob­otar kan flyga i 5000 km/tim. Max räckvidd är 16 mil och max höjd är 24 km.

* Kritiker hävdar att det blivit mindre kostsamt att satsa på det fransk–italienska systemet Samt/t, som anses modernare och har kapacitet att verka åt alla håll i 360 grader (till skillnad från Patriot, som bara kan riktas i 120 grader).

”Även om det sker successivt och börjar i liten skala, måste det rekryteras mer personal för att vi ska kunna skicka iväg så många.”

MAGNUS RYLANDER

 ?? Bild: CARL M SJÖSTRAND/FÖRSVARSMA­KTEN ?? träningsmö­jligheter på militärbas­en Fort
Bild: CARL M SJÖSTRAND/FÖRSVARSMA­KTEN träningsmö­jligheter på militärbas­en Fort
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? MINISTER SOM VÄRNAR LUFTVÄRN. Peter Hultqvist (S) är övertygad om att det kostsamma Patriotsys­temet är det bästa alternativ­et för Sverige.
Bild: JARI VÄLITALO MINISTER SOM VÄRNAR LUFTVÄRN. Peter Hultqvist (S) är övertygad om att det kostsamma Patriotsys­temet är det bästa alternativ­et för Sverige.
 ?? Bild: ANDERS HOLMER ?? HEMMA IGEN.
Bild: ANDERS HOLMER HEMMA IGEN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden