Hallands Nyheter

Nämnden säger nej till SFI i inlandet

- STINA JOHANSSON

”Alla tyckte att det var en bra idé men när man tittar djupare på det så landar vi i att det krävs ett större elevunderl­ag.”

KERSTIN ANGEL (C)

Det går inte att bedriva kvalitetsm­ässig SFI på landsbygde­n. Det anser barn– och utbildning­snämnden som nu tagit ställning i frågan.

– Alla tyckte att det var en bra idé men när man tittar djupare på det så landar vi i att det krävs ett större elevunderl­ag för att hålla hög kvalité, säger Kerstin Angel (C), nämndens ordförande.

I början av 2017 lämnade Marcelle Farjallah (S) in en motion om att utreda förutsättn­ingarna för att starta SFI i inlandet. Motivering­en var att en del elever har så dåliga bussförbin­delser att de inte kan delta i studierna, eller tvingas studera deltid. Det gjordes en utredning som kom fram till att det inte skulle vara ekonomiskt försvarbar­t eller bra ur pedagogisk synpunkt att starta SFI i inlandet.

Kommunfull­mäktig beslutade ändå att barn- och utbildning­sförvaltni­ng återigen skulle utreda förutsättn­ingarna, vilket nu har gjorts i samråd med arbetsmark­nadsavdeln­ingen. Utredninge­n visar att det skulle kosta omkring en miljon kronor om året att starta en undervisni­ngsgrupp.

– Vi bedömer att det varken är ekonomiskt eller framförall­t kvalitetsm­ässigt bra att starta SFI i inlandet, säger Kerstin Angel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden