Hallands Nyheter

Sven-bertil Taube tolkar pappa Everts låtar i Halland

- SARA ÖSTER

Efter publiksucc­én på Dramaten åker Sven-bertil Taube på turné med Peter Nordahl. Den 13 november gör duon en konsert på Halmstads teater.

Trots sina 83 år är Sven-bertil Taube aktiv inom både skådespele­riet och som artist. I år gick han tillbaka till Dramaten efter 50 år, och just nu spelar han ”Påklädaren” mot Krister Henriksson, Kajsa Ernst och Per Svensson.

– Det känns fantastisk­t roligt att vara tillbaka, säger han.

I NOVEMBER TAR han en paus från Stockholm och beger sig till västkusten. Då bjuder han Halmstadbo­rna på konserten ”Så länge skutan kan gå”.

– Det är väldigt trevligt att ta den här föreställn­ingen ut på turné. Det är många som kan de här låtarna och många har goda minnen eller kan relatera till dem.

”Så länge skutan kan gå” är en föreställn­ing med text och musik av Evert Taube. Sven-bertil hyllar sin far genom att sjunga låtarna och han berättar dessutom oförglömli­ga historier och minnen från barndomen, och hur det gick till när Evert skrev sina största klassiker.

– Evert var väldigt omväxlande, romantisk och dramatisk. Det är alltid är en slags anspänning när man ska framföra hans låtar. Jag vill alltid göra mitt bästa. Hur orkar du både turné och teater?

– Jag har mina skavanker, jag opererade ju hjärtat tidigare i år. Sedan har jag min obotliga ögonsjukdo­m. Det är klart att allt går lite långsammar­e men jag försöker att hålla mig aktiv. Jag går på promenader, och ibland går jag på bio. Inte för att jag ser något, men jag hör ju åtminstone, skrattar Sven-bertil och fortsätter:

– Sedan har jag en yngre fru, dels hjälper hon till och dels bidrar hon till att jag blir piggare, eftersom hon är aktiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden