Hallands Nyheter

Tygesens knä surar

HANDBOLL: ALLSVENSKA­N Återkomste­n till handbollsp­lanen tar längre tid än vad Jonathan Tygesen hade räknat med. – Det är kämpigt att vara på sidan, säger Tygesen. Som är en av lagets viktigaste spelare.

- MARTIN ÖRTEGREN 010-471 52 45 martin.ortegren@hn.se

I maj genomförde HK Varbergssp­elaren en sedan länge planerad operation av patellasen­an i knäet.

– Jag spelade hela kvalet, men hade ont i knäet länge. Jag ville göra något ordentligt. Efteråt sa man att jag skulle kunna spela handboll om tre månader. Jag tolkade som att jag skulle kunna göra det, men det var tydligen i bästa fall och att det var från tre månader.

– Nu är det snart uppe i sex månader och det tar längre tid än vad jag hade väntat mig. Men än så länge kanske man inte ska måla fan på väggen och säga att det är kört, säger Tygesen.

27-ÅRINGEN PRATAR OM frustratio­n och en mental kamp som pågår på grund av frånvaron från handbollen.

– Jag har tidigare varit förskonad från att vara skadad under mina tolv år som seniorspel­are. Man blir ju vansinnigt handsbolls­sugen när man ser matcher. Det som är påfrestand­e nu är att jag känner mig stark på gymmet. Men så fort jag snörar på mig handsbolls­skorna så gör det ont. Då börjar knät sura och jag har känt mig som en pajas på träningen. Skillnaden mellan handboll och gym är att man bestämmer rörelserna. Det är de här explosiva momenten som fortfarand­e är lite stökiga.

DET ÄR TUNG excentrisk träning som har stått på hans schema under rehabilite­ringen, för att plåga den opererade patellasen­an och bygga upp benmuskler­na som tynade bort efter operatione­n.

– Min rehab är relativt tuff och liknar riktig vanlig träning. Men jag saknar handbollsp­lanen jättemycke­t. Jag har fått väldigt bra hjälp i Varberg och i Göteborg av en sjukgymnas­t som bara jobbar med handbollss­pelare. Hon säger att jag får fortsätta träna på och ha tålamod. Men det känns fortfarand­e sämre än innan operatione­n. Jag vet inte om jag ska göra en ny magnetrönt­gen, men det ska undersökas under en snar framtid.

Tygesen menar att han skulle kunnat vara tillbaka på planen om han inte hade varit högersexa.

– DEN POSITION jag har, då är man extra utsatt för ett hopparknä. Som niometare skulle man göra lite speltid ändå.

Trots bakslaget och att frånvaron från hårda dueller, målgörande, hetluft och kamp om poäng har förlängts, är han försiktigt positiv om framtiden och comebacken i den gröna tröjan.

– Jag är fortfarand­e väldigt motiverad att komma tillbaka och bidra till laget. Säsongen är lång. Jag hoppas innerligt att få vara med innan jul, allt annat är en bonus, avslutar Tygesen.

”Men så fort jag snörar på mig handsbolls­skorna så gör det ont. Då börjar knät sura och jag har känt mig som en pajas på träningen.” JONATHAN TYGESEN, skadad högersexa i HK Varberg

 ?? Bild: KRISTER ANDERSSON ?? UTDRAGEN REHAB. Återkomste­n för HK Varbergs Jonathan Tygesen får vänta efter knäoperati­onen i maj.
Bild: KRISTER ANDERSSON UTDRAGEN REHAB. Återkomste­n för HK Varbergs Jonathan Tygesen får vänta efter knäoperati­onen i maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden