Hallands Nyheter

Ständig kärlek ska göra Henrik Harlaut bättre

SKIDOR: MISSARNA I OS SITTER FORTFARAND­E KVAR I HUVUDET

- ANDERS WALLIN/TT

En av säsongens målsättnin­gar är att försvara fjolårets två guld i X-games. Vägen dit går via kärleken till sporten. – Jag älskar att vara i den positionen som jag är i just nu, säger Henrik Harlaut inför helgens världscupt­ävling i italienska Modena.

Listan över säsongens mål blir snabbt lång. Henrik Harlaut gestikuler­ar med armarna samtidigt som han bland annat rabblar upp VM i USA, en bra placering i totala världscupe­n – i big air samt i slopestyle – och sin önskan att försvara förra säsongens två guld i X-games.

Till en början verkar allt bottna i en sak: kroppen.

– Det jag hoppas på mest av allt är att hålla mig skadefri, säger han.

– Om jag är skadefri kommer jag kunna åka så mycket som jag vill åka, och kan jag åka så mycket som jag vill kommer jag att utvecklas. Då kommer allt gå som jag vill. Så att vara skadefri är prio ett.

NÄR 27-ÅRINGEN SEDAN utvecklar sina tankar inför säsongen uppenbarar sig ytterligar­e en detalj som är viktig för den svenska freeskiing­stjärnan. Kärleken till sporten. Glädjen när han pratar om snö och skidåkning får ögonen att glittra, och känslorna är det som får Harlaut att ständigt sträva efter att utvecklas och behålla sin position i världstopp­en.

– Jag älskar de flesta typer av sporter men skidåkning är det jag behärskar bäst. Jag kan åka på flera * Född: 14 augusti 1991 i Sollentuna.

* Bor: El Tarter, Andorra.

* Klubb: Åre.

* Grenar: Slopestyle och big air. olika sätt och göra på det sättet som alla mina tankegånga­r. Jag kan vara kreativ, skapande och det gör det bara så himla roligt, säger han.

– Jag älskar det här så otroligt mycket. Vad betyder det för din utveckling?

– Det är mycket att det bara är så himla roligt.

– Sedan försöker jag träna mer och mer hela tiden, träna hårdare och ta vara på tiden varje gång jag får åka skidor.

HANS GLÄDJEYTTR­INGAR försvinner dock fort när OS 2014 och 2018 kommer på tal, där han slutade sexa respektive på 17:e plats.

Smilet och lättsamhet­en, som på ett sätt har blivit två kännetecke­n för Henrik Harlaut, ersätts i stället med en torrare, rakare och mer konstatera­nde meningar.

– Det är klart det har varit tungt att svälja. Jag var i så pass bra form och hade en sådan bra chans… Det här kommer nog sitta i till nästa OS, säger han. Så länge?

– Ja, på sätt och vis. Det är inte så att jag går och tänker på det hela tiden eftersom jag tänker på alla andra tävlingar, som är otroligt stora i mina ögon. Men OS är det ena tävlingen som jag inte placerat mig i på det sättet.

SAMTIDIGT HAR HANS kärlek till skidåkning­en fått Os-minnena att avta och trots att det nästan är fyra år till nästa vinter-os, Peking 2022, lockas han av ett nytt försök.

– OS är ett långt mål och jag är peppad på att köra, om jag får chansen att köra ett till. Jag är revanschsu­gen på just OS, men jag är ändå tacksam på de två jag fick köra, säger Harlaut som ändå trycker på att det just nu handlar om nuet, och att det i dagsläget är helgens världscupt­ävling i italienska Modena.

– Peppet är verkligen där, jag känner fjärilarna i magen på att få komma ut i backen och få köra igen.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI ?? SÄSONGSUPP­LADDNING. Henrik Harlaut under onsdagens mediaträff i Solna.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI SÄSONGSUPP­LADDNING. Henrik Harlaut under onsdagens mediaträff i Solna.
 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY ?? GILLAR HÖGTIDER. Stina Nilssontyc­ker om Halloween, men julen är favorit.
Bild: HENRIK MONTGOMERY GILLAR HÖGTIDER. Stina Nilssontyc­ker om Halloween, men julen är favorit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden