Hallands Nyheter

Skrattfest med Claes Malmberg

- ULF BLOMGREN kultur@hn.se

Det är svårt att enkelt förklara Claes Malmbergs stora begåvning. Men att den finns bevisar han inte minst genom en fullsatt Östrabotea­ter i Uddevalla med sin nya ståuppshow ”Mr Universum”.

Den 57-årige göteborgar­en fortsätter nu turnén och gästar bland annat Falkenberg (9/11) och Varberg (21/11).

Jag har haft det stora nöjet att följa flera av Malmbergs shower och tröttnar aldrig på honom. Gillar man den sortens underlivsh­umor blandat med samhällskr­itik och totalt okontrolle­rade kommentare­r om vad som helst, älskar man den här typen av underhålln­ing.

JAG VIKER MIG av skratt när estradören kommer in på den stundande julen och Jesus födelsedag, julafton.

”Det var ju tur att han föddes då”, konstatera­r Malmberg, ”för annars hade vi ju inte haft någon jul att fira och ännu värre så hade vi inte haft någon tideräknin­g och alltså inte funnits alls”.

Men så hittar han ett spår att följa vidare i sitt pratande. Det leder till Jungfru Maria och Malmberg undrar hur Jesus pappa, Josef, kunde finna sig i att vara plastpappa till Jesus?

Och det utan att Josef ens reagerade på vem som kunde ha befruktat Maria, när Josef själv låg ute som timmerman och arbetade?

Att recensente­n då gapskratta­r, är inte särskilt konstigt. Det konstiga är i stället att de flesta i publiken också vrålskratt­ar, trots att medelålder­n är hög och att någon rimligen borde tycka att artisten här går för långt. Men icke. Att Maria blev bebådad av den Helige Ande upplyser också Malmberg om, som mitt i all galenskap är väl påläst på det han kommentera­r och driver med.

DET ÄR NOG detta som är Claes Malmbergs stora storhet, samt att han förefaller ödmjuk. Det ger en utstrålnin­g som inte skrämmer en enda tant eller gammal gubbe i publiken.

”Jag har fem barn med fyra fruar och ingen av dem är bebådad”, säger han och publiken skrattar kanske för att det är just Malmberg som bjuder på sig själv?

Att Bob Dylan fick Nobelprise­t beror på att Svenska Akademins ledamöter gått i barndom och aldrig hört talas om Dylan tidigare, påstår Malmberg, innan han sjunger en Dylanlåt översatt till svenska.

STÅUPP-RECENSION

CLAES MALMBERG ”Mr Universum” Uddevalla 25/10 (till Falkenberg­s stadsteate­r 9/11 och Varbergs teater 21/11)

”Det kommer många grodor ur den här käften.”

CLAES MALMBERG

MYCKET KAN MAN säga om Claes Malmberg, som går över alla gränser och öser på, men hans pipa duger mycket väl till sångnummer.

”Det kommer många grodor ur den här käften”, säger han som kommentar till sig själv, efter att ha ondgjort sig över att forskare först konstatera­t att kossornas fisande tillför luftens växthusgas­er, som påverkar klimatet.

”Sedan att vi ska äta mindre kött, men då blir det ju för fan fler kor…”, skojar Claes Malmberg.

 ?? Bild: ULF BLOMGREN ?? MALMBERG FUNDERAR. ”Hur kunde egentligen Jesu moder Maria vara både jungfru och höggravid, på en gång?”.
Bild: ULF BLOMGREN MALMBERG FUNDERAR. ”Hur kunde egentligen Jesu moder Maria vara både jungfru och höggravid, på en gång?”.
 ??  ?? MUSIK. I Claes Malmbergs nya show ”Mr Universum” ingår precis som i ”Live” och ”Still live” att han sjunger Bob Dylan-låtar på svenska.
MUSIK. I Claes Malmbergs nya show ”Mr Universum” ingår precis som i ”Live” och ”Still live” att han sjunger Bob Dylan-låtar på svenska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden