Hallands Nyheter

”Efter Gräns var jag plötsligt rumsren”

FILM: ISABELLA EKLÖF GÖR SIN REGIDEBUT MED KONTROVERS­IELL FILM

- SOFIA SUNDSTRÖM/TT

För den unga troféflick­vännen Sascha är hot om våld ständigt närvarande i relationen med sin betydligt äldre gangsterpo­jkvän. Spelfilmen Holiday följer dem i en kriminell och hierarkisk värld i ett semesterpa­radis. När den visades på filmfestiv­alen Sundance väckte den starka reaktioner, bland annat på grund av en grafisk våldtäktss­cen.

MEN DET VAR nära att det inte blev någon Sverigepre­miär för Holiday – till en början var det ingen som ville distribuer­a filmen. Det ändrades med Gräns, som Isabella Eklöf skrivit manus till.

– Jag vet att det var på grund av Gräns, för då var jag plötsligt rumsren. Inte någon mystisk person som * Isabella Eklöf föddes 1978, och är verksam som manusförfa­ttare, klippare och regissör. * Hon har en examen i filmregi vid Akademin Valand 2007, samt en examen i filmregi vid Den danske filmskole 2011. * Isabella Eklöf är huvudsakli­gen verksam i Danmark.

gjorde konstiga filmer, utan en erkänd författare som har varit med och skrivit ett Oscarsbidr­ag, säger Isabella Eklöf.

Utan att avslöja för mycket är det en mörk film, där den unga flickvänne­n är i beroendest­ällning till sin pojkvän. Isabella Eklöf är orolig för hur filmen ska tas emot av den * Nu hon är hon aktuell med filmen Holiday, där hon gör sin debut som långfilmsr­egissör. Isabella Eklöf har även skrivit manus till filmen Gräns, som är Sveriges Oscarsbidr­ag. * I Holiday skådespela­r bland annat Victoria Carmen Sonne, Lai Yde och Thijs Römer. Filmen har premiär den 2 november.

svenska publiken. Hon är sedan några år tillbaka bosatt i Danmark eftersom hon upplever att det finns mer tolerans i grannlande­t.

– Många svenskar blir ängsliga och oroar sig om de gör rätt eller fel. Jag blir ängslig när jag är i Sverige, jag tror att det är så enkelt att det är ett kollektivi­stiskt samhälle, Damark är mer individual­istiskt, menar hon.

HOLIDAY ÄR INSPIRERAD av Johanne Algrens roman Louis liv, och huvudrolle­n Sascha spelas av Victoria Carmen Sonne. När Isabella Eklöf tillsätter roller väljer hon ofta bland människor som har erfarenhet av att stå i centrum på något sätt. Det behöver inte vara en skådepelar­e, det kan lika gärna vara en musikalart­ist eller bartender – det viktiga är att personerna kan använda sig av sina egna erfarenhet­er.

– Jag är egentligen mer intressera­d av människors naturliga reaktioner än att de ska uppfylla några bestämda kriterier för hur den här rollen agerar. Jag tar någon som liknar karaktären och sedan blir det ett rollspel. ”Nu tar du på dig de här kläderna, hur skulle du agera i den här situatione­n?” Det blir nästan lite experiment, jag ställer upp den här ramen, kastar in dem och ser vad som händer.

HELST SKILDRAR HON människor som inte alltid gör rätt saker.

– Folk som inte är moraliskt högstående, och särskilt kvinnor som inte är moraliskt högtståend­e. Antihjälte­n har funnits som man väldigt

Med en våldtäktss­cen som väcker känslor och en ovilja att skildra lyckliga slut debuterar Isabella Eklöf som långfilmsr­egissör med Holiday. – Jag tycker inte att man ska ha en falsk förlösning, att allting går bra på slutet, så är ju inte livet, säger hon.

– För att det är en erigerad kuk med i bilden. Man är inte van att se det och det blir en chockeffek­t, människor är väldigt simpla på det viset. Man blir chockad, undrar varför man blir chockad – för att det är så brutalt. Men det är inte så brutalt, det är en ganska obrutal våldtäkt.

* ...hur rollfigure­n Sascha liknar henne själv, författare­n Johanne Algren och skådespela­ren Victoria Carmen Sonne:

– Vi är alla tre äventyrsly­stna kvinnor som har hoppat in med bägge fötterna först i några kanske inte så jättesmart­a situatione­r, och liksom levt ett rikt liv och fått många smällar, bland annat övergrepp. På det viset har vi ett slags gemensam referensra­m som är väldigt intuitiv.

* ...filmens koppling till kapitalism­en:

– Ett gangstersa­mhälle är den ultimata liberala ekonomin. Den är helt avreglerad och man får göra vad man vill. Jag hatar hela den här Seattlesko­lan, allt med privatiser­ing och att ekonomin bara ska reglera sig själv, det är otroligt naivt och barnsligt.

länge, men som kvinna är den sällsynt. Jag tycker det är mer intressant med svaga människor generellt, får då kan man prata om de verkliga problemen, säger Isabella Eklöf.

Filmen har biopremiär i morgon.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? ÄVENTYRSLY­STNA. Danska skådespele­rskan Victoria Carmen Sonne spelar troféflick­vännen Sascha i Holiday, som Isabella Eklöf regisserar.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ÄVENTYRSLY­STNA. Danska skådespele­rskan Victoria Carmen Sonne spelar troféflick­vännen Sascha i Holiday, som Isabella Eklöf regisserar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden