Hallands Nyheter

Vårt matsvinn kan minska – med kaffesumps­knäckebröd

- SOFIA SUNDSTRÖM/TT

Med morot i stället för piska ska Anne Lundbergs nya tv-program Maträddarn­a få svenskarna att slänga mindre mat. – Vi tror att vi kan ändra det här beteendet med lust och njutning, säger hon.

Pesto gjord av blasten på en morot, och knäckebröd bakat på kaffesump? Det blir verklighet i den nya Svt-serien Maträddarn­a, där programled­aren Anne Lundberg och kocken Paul Svensson söker olika sätt för att minska matsvinnet.

JUST NU SLÄNGS en tredjedel av all mat som produceras, det måste få ett stopp, tycker Anne Lundberg.

– Det är oacceptabe­lt ur ett fördelning­sperspekti­v, det finns fortfarand­e människor som dör varje år och som lider av hungersnöd, sedan förstår jag att det är ett fördelning­spolitiskt problem, maten finns inte alltid där den behövs, säger hon.

Svinnet påverkar även klimatet, varor flygs ofta långa sträckor innan de hamnar i butiken, för att sedan kastas. Att ta väl vara på sina

”På broccoli äter de flesta bara buketterna, stammen kastar man, medan man i Asien tänker att det är stammen som är delikatess­en.”

ANNE LUNDBERG

rester kan även ge ett uppsving i ekonomin – i stället för att delar av hushållsbu­dgeten hamnar i papperskor­gen.

Det finns många olika sätt för att maten ska hamna i magen i stället för i soporna.

– Paul lagar mat som är på väg att gå ut, men också det som vi inte trodde att man kunde äta. I Sverige har vi bestämt oss för att gristassar är en delikatess, det åt man på julbord förr i världen, medan grisöron är djurmat. På broccoli äter de flesta bara buketterna, stammen kastar man, medan man i Asien tänker att det är stammen som är delikatess­en, säger Anne Lundberg.

I MATRÄDDARN­A FÖLJER de även en dumpstrare – en person som söker igenom containrar efter slängda men fullt ätbara livsmedel. Dessutom undersöker de hur länge råvarorna egentligen håller.

– Det som är Pauls mission är att mat nära utgångsdat­umet ofta smakar som bäst. Tar man en banan till exempel, en grön banan smakar inte speciellt mycket men en banan som börjar bli brun i skalet och som nästan är övermogen smakar som mest banan. Ofta slänger vi maten när den smakar som mest och bäst, säger Anne Lundberg.

Maträddarn­a har premiär i kväll.

”Det är ett ganska lättsamt program, man ska inte sitta där med dåligt samvete för att man slänger mat, utan tänka ’det där kan jag prova’”, säger Anne Lundberg. * En tredjedel av all mat som odlas och produceras slängs.

* I Sverige slängs en halv miljon ton mat och dryck varje år.

* I snitt slänger varje familj i Sverige ett kilo mat om dagen.

* En del i FN:S klimatmål är att halvera matsvinnet till 2030.

 ?? Bild: HANNA FRANZÉN/TT ?? TAR TAG I PROBLEMET. Det är dags att ta itu med matsvinnet, tycker Anne Lundberg och Paul Svensson. ”Det är ju naturligtv­is helt oacceptabe­lt ur så många perspektiv att vi slänger en tredjedel av all mat som odlas och produceras i världen”, säger Anne Lundberg.
Bild: HANNA FRANZÉN/TT TAR TAG I PROBLEMET. Det är dags att ta itu med matsvinnet, tycker Anne Lundberg och Paul Svensson. ”Det är ju naturligtv­is helt oacceptabe­lt ur så många perspektiv att vi slänger en tredjedel av all mat som odlas och produceras i världen”, säger Anne Lundberg.
 ??  ??
 ??  ?? LÄTTSAMT.
LÄTTSAMT.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden