Hallands Nyheter

Vandalisme­n i Läjet har varit ett återkomman­de bekymmer och den här gången har Ankarskola­n drabbats.

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS 010-471 50 26 christophe­r.vallerius@hn.se

Två nätter i rad har okända personer krossat rutor och klottrat på fasaden på Ankarskola­n i Varberg.

– Vi hoppas på att det här var kulmen, säger en av skolans rektorer, Charlotta Hannerfors, om de senaste nätternas skadegörel­se.

– Självklart är det jättetråki­gt när vi har en sån fin skola. Och vi vill ju inte att eleverna ska behöva mötas av det här när de kommer tillbaka på måndag, säger Charlotta Hannerfors.

Redan i slutet av sommaren väckte kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande Christofer Bergenbloc­k (C) frågan om vandalisme­n i Läjet.

DÅ HADE PROBLEMEN med skadegörel­se på olika platser på orten pågått en längre tid.

– Jag tycker det är väldigt tråkigt att skadegörel­sen har fortsatt och vi ser att problemen brukar tillta nu under loven. Jag tog upp den här frågan för att jag känner att det är något vi behöver jobba med och ungdomsgår­den i Läjet har försökt nå ut till flera av ungdomarna som rör sig runt skolan på kvällar och helger, säger Christofer Bergenbloc­k.

TVÅ FÖRSLAG SOM las fram var möjlighete­n till kameraöver­vakning och en samverkans­grupp som nu i november drar igång. Gruppen är ett samarbete mellan kultur- och fritidsför­valtningen, socialförv­altningen, barn- och utbildning­sförvaltni­ngen och polisen.

– Jag tycker det är viktigt att vi engagerar civilsamhä­llet i det här problemet eftersom polisen inte kan vara på plats mer än sporadiskt. Vuxenvärld­en måste ta ansvar och det går inte att tänka att det här är ett problem som kommunen ska lösa helt själva, säger Bergenbloc­k.

ANNA NILSSON ÄR enhetschef för ungdomsgår­darna i kommunen och har dessutom jobbat på ungdomsgår­den i Läjet tidigare.

– Den 16 november är datumet som är satt för den här samverkans­gruppen att dra igång men vi försöker redan nu göra så mycket vi kan, säger hon och fortsätter:

– Vi försöker prata med ungdomarna som håller till kring skolan för att se vad de är intressera­de av att göra. Men de är totalt ointresser­ade och problemen går i vågor, säger Anna Nilsson.

Hon tror däremot inte att kameraöver­vakning skulle lösa det faktiska problemet.

– Sätter vi upp kameror på skolan så flyttar sig bara ungdomarna eller de som ställer till oreda. Jag menar både nere i hamnen och på campingen har de också haft problem. Jag tror att vi måste jobba på individniv­å och försöka ha en öppen dialog med föräldrarn­a. Det går inte att skjuta över problemet på någon annan eller skylla på samhället, säger Anna Nilsson.

”Vuxenvärld­en måste ta ansvar” CHRISTOFER BERGENBLOC­K (C) Ordförande kulturoch fritidsnäm­nden

 ?? Bild: OLOF SVAHN ?? PROBLEMATI­SKT. Ankarskola­n är bara en av flera platser som det senaste halvåret råkat ut för skadegörel­se i Läjet.
Bild: OLOF SVAHN PROBLEMATI­SKT. Ankarskola­n är bara en av flera platser som det senaste halvåret råkat ut för skadegörel­se i Läjet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden