Hallands Nyheter

Fem meter under motorvägen grävs det ned fiberkabla­r. Därmed har 4 500 villor fått fiber.

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Nu knyts fiber för 4 500 villor i inlandet ihop med staden. För det krävs tunnlar under både motorvägen och järnvägen. Ett genomträng­ande arbete.

Just nu avslutar Optotech ett arbete som de ägnat sig åt de senaste två åren. De har försett cirka 4 500 villor i Heberg, Slöinge, Abild, Asige, Vessigebro, Okome och Köinge med fiber. Som avslutning på detta jättearbet­e borrar och gräver man sig under både järnvägen, industrisp­året och inte minst motorvägen i höjd med Nettos lager för att dra fiberkabel.

– Men internetan­vändarna kommer inte att märka någon skillnad. Detta är en säkerhetså­tgärd för att vi ska få med oss signalerna, säger Daniel Lindgren, ägare det Varbergsba­serade företaget Optotech som jobbat med fiberutbyg­gnad sedan 2001.

Att ta sig under motorvägen kräver både tillstånd från Trafikverk­et och rejäla borr. För att veta hur tunneln som de 72 meter långa rören ska dras måste djup och position mätas ut med ett mätverktyg. Det innebär att en person måste vistas på vägbanan under kortare perioder. För att det arbetet ska kunna genomföras krävs att trafiken på motorvägen leds över till en fil. Under tiden som personalen vistas på motorvägen regleras trafiken med så kallade Tma-fordon som signalerar att arbete pågår.

– Den stora skillnaden på det här arbetet och andra är säkerheten. Det är inte ofta vi borrar under en motorväg, säger Jörgen Käll som är entreprena­dsamordnar­e.

En annan stor skillnad på tunnlarna som nu grävs och de cirka 300 som Optotech tidigare grävt är storleken. De fibertunnl­ar som nu skapas med hjälp av ett specialbor­r är betydligt större än de tidigare. Från början var tanken att sju stycken 16 centimeter breda och 72 meter långa rör skulle dras genom en enda stor tunnel. Istället blir det två parallella tunnlar som går fem meter under motorvägen. I tunnlarna finns reservutry­mme för eventuell utbyggnad i framtiden.

 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? BORR. Rören kopplas ihop med en borr som långsamt tränger sig genom marken under motorvägen.
Bild: OLA FOLKESSON BORR. Rören kopplas ihop med en borr som långsamt tränger sig genom marken under motorvägen.
 ??  ?? PÅVERKAR INTE. ”Internetan­vändarna kommer inte att märka någon skillnad”, säger Daniel Lindgren på Optotech.
PÅVERKAR INTE. ”Internetan­vändarna kommer inte att märka någon skillnad”, säger Daniel Lindgren på Optotech.
 ??  ?? LÅNGA. Sju stycken 16 centimeter breda och 72 meter långa rör ska dras under motorvägen.
LÅNGA. Sju stycken 16 centimeter breda och 72 meter långa rör ska dras under motorvägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden