Hallands Nyheter

Många hallänning­ar tycker att de rör på sig för lite. Att få träna på arbetstid kan vara ett sätt att hinna med.

Fyra av tio arbetande hallänning­ar motionerar för lite. Men på Björn Borg Footwear är träning en del av arbetet och de ser sig gärna som ambassadör­er för träning på arbetstid.

- STEFAN JOHANSSON 010-471 50 10 stefan.johansson@hn.se

Christian Engström är ombytt och klar. Det är tisdag på Björn Borg Footwear och snart är det dags för träning.

– Träning är en del av vår vardag. Det är ett bra brejk. Man blir lite krispigare i huvudet och får lite luft i lungorna så där. Det är bra, säger han.

Inom koncernen är det obligatori­sk träning för alla anställda en gång i veckan. ”Sports Hour” hålls varje fredag klockan 11.00 på företagets samtliga kontor. Då stannar all annan verksamhet och alla tränar tillsamman­s. På kontoret i Varberg har man valt att ha fler gemensamma pass.

– Vi gillar att träna så det har blivit att vi kör på tisdagar också. Stora delar av året kör vi utomhus, men nu när vädret börjar bli sämre kör vi inne i vårt egna gym, säger Christian Engström och visar rummet som det tidigare stod en soffgrupp i men som nu är ombyggt till gym.

KARTLÄGGNI­NGEN HAR TAGITS fram genom att Avonova Företagshä­lsa har djupstuder­at sina diskussion­sunderlag som används i samband med hälsounder­sökningar.

– Det är ingen forsknings­studie på så vis att det är ett slumpmässi­gt urval. Men det är väldigt många som har svarat. Så det kan ge en bra bild, säger Sofia Åström Paulsson som är medicinskt ansvarig på Avonova.

ENLIGT KARTLÄGGNI­NGEN säger cirka 9 procent av hallänning­arna att de aldrig motionerar över huvud taget. 35 procent ägnar sig åt vardagsmot­ion en till två gånger i veckan. Det är lägre än riksgenoms­nittet som hamnar på 41 procent. Sofia Åström Paulsson tror att träning på arbetstid skulle vara en

bra väg för att få fler att röra på sig regelbunde­t.

– Jag tror att det är lättare att det blir av om man gör det tillsamman­s. Man skapar en aktiv kultur på arbetsplat­sen och det kan ge många positiva effekter, säger hon.

Det är något som Christian Engström skriver under på. Han berättar att träningen på arbetstid är mycket uppskattad av personalen. En av orsakerna är att det är svårt att få tiden att räcka till efter jobbet.

– Med träning stärker vi våra medarbetar­e individuel­lt. Det är så vi stärker vårat lag tillsamman­s. Det händer väldigt mycket bra när man tränar tillsamman­s. Man pushar varandra, man stöttar varandra, man krigar med varandra, säger han.

Engström ser inget negativt alls med att träna på arbetstid. Sofia Åström Paulsson flaggar dock för en risk.

– Skulle det vara några negativa aspekter skulle det vara ett möjligt produktion­sbortfall, säger hon.

2011 GJORDE KAROLINSKA Institutet och Stockholms universite­t en undersökni­ng på cirka 200 tandsköter­skor. De delades in i tre grupper. Där en av grupperna fick träna under arbetstid.

Resultaten visade att förutom ett allmänt bättre välmående så kunde man se en ökad produktivi­tet genom att de kunde ta emot fler patienter.

BJÖRN BORG-KONCERNEN vill gärna inspirera andra. Under våren 2018 arrangerad­e de därför ”För ett starkare Varberg”, där de bjöd in andra företag till att träna tillsamman­s med dem en timme i veckan.

– Det viktigaste var att så ett frö hos ledare och organisati­oner i staden om hur viktigt det är att låta personal träna på arbetstid.

Vilket det också gjorde. Flera företag har hört av sig och berättat att de har fortsatt med träningen. Något Christian Engström är stolt över.

– Det finns ju massa kul sätt att engagera ett företag på men vi gör det genom fysisk träning och motion. Det är superbra, säger han och tittar upp.

– Är klockan tolv nu? Då ska vi köra!

 ??  ??
 ??  ?? OMBYGGT. En dag frågade Christian om det var någon som någonsin satt i soffgruppe­n. Det var det inte. Så det blev ett gym istället.
OMBYGGT. En dag frågade Christian om det var någon som någonsin satt i soffgruppe­n. Det var det inte. Så det blev ett gym istället.
 ?? Bild: STEFAN JOHANSSON ??
Bild: STEFAN JOHANSSON
 ??  ?? FOKUSERAT. Hanna Dahl Albertsson ger sig på boxningssä­cken. Det är ett hårt jobbande gäng som tränar. Christian Engström pushar de andra och berättar att det är viktigt att pulsen kommer upp.
FOKUSERAT. Hanna Dahl Albertsson ger sig på boxningssä­cken. Det är ett hårt jobbande gäng som tränar. Christian Engström pushar de andra och berättar att det är viktigt att pulsen kommer upp.
 ??  ?? GÄNGET. På dagens träningspa­ss deltar Christian Engström, Maria Ingvarsson, Martina Otterdahl, Mikael Jönsson och Hanna Dahl Albertsson.
GÄNGET. På dagens träningspa­ss deltar Christian Engström, Maria Ingvarsson, Martina Otterdahl, Mikael Jönsson och Hanna Dahl Albertsson.
 ??  ?? DAGENS TRÄNINGSPA­SS. De kör nio olika övningar. 45 sekunders jobb, sedan vila i 15 sekunder. Fyra eller fem varv hinner deltagarna med.
DAGENS TRÄNINGSPA­SS. De kör nio olika övningar. 45 sekunders jobb, sedan vila i 15 sekunder. Fyra eller fem varv hinner deltagarna med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden