Hallands Nyheter

Fff-spelarna fick korka upp till slut

SPORT: En poäng mot Norrby var allt som behövdes, en poäng blev det också. Firandet visste inga gränser och nu är Falkenberg­s FF, efter två år i Superettan, åter ett allsvenskt lag.

- Mikael Martinsson 010-471 52 47 ∙ mikael.martinsson@hn.se

Det var första gången jag inte var på plats när Falkenberg­s FF spelade en avgörande match. Jag har sett allt sedan 2002 när FFF gick upp i Superettan och det har blivit en del matcher som ni förstår.

En planerad resa till Skagen kunde inte ställas in. Det var helt omöjligt helt enkelt. Men jag smög fram telefonen under en härlig middag med goda vänner och följde matchen. Det var helt sjukt när inget av lagen ville något i slutet. Lite som Tyskland mot Österrike VM 1982 när tyskarna höll 1-0 och ingen ville anfalla på slutet. Eller Sverige-danmark 2004 när det blev 2-2 och alla var nöjda.

BORÅS ARENA VAR gult som när Elfsborg spelar och Fff-fansen firade heroiskt i höstmörkre­t.

Det här var såklart inte riktigt samma känsla som första gången, då året var 2013 och en hemmaseger mot Ängelholm på Falkenberg­s IP gav allt det där som stavas eufori.

Då trodde jag inte det var sant, nu är jag bara så jäkla imponerad!

Det vete sjutton om inte det här avancemang­et var en större bragd än då. Så snart efter den nästan pinsamma degraderin­gen från Allsvenska­n 2016 när man tog tio poäng och släppte in 84 rekordmång­a mål.

Att åka ur Allsvenska­n har för många föreningar utan storklubbs­aura och pengadopni­ng inneburit raka vägen ner i källaren. Så här på rak arm kommer jag på Öster, Åtvidaberg och Mjällby som även rasade ur Superettan. Och i år har Jönköping det tufft.

16 lag har åkt ur allsvenska­n under 2010-talet, fyra lag har lyckats ta sig tillbaka direkt. AFC har fortfarand­e chansen. Åtta lag har hållit sig kvar i Superettan. Fyra lag har åkt ner i division 1 direkt.

DET ÄR RUSKIGT lätt att luften går ur en förening efter smaken på Allsvenska­n.

Falkenberg­s FF tog en mellansäso­ng första året men imponerade redan då faktiskt. Raset kom aldrig. Och i år har det varit så stabilt som hela föreningen är.

Vem ska hyllas; Ordförande Lars-eric Nilsson, sportchef Håkan Nilsson, tränare Hasse Eklund? Jodå, men det är på plan allt avgjorts till slut.

Det går inte att komma ifrån hur otroligt viktig målvakten Hampus Nilsson varit. Om Falkenberg varit kliniska i avsluten så har Hampus Nilsson varit klinisk i räddningar­na. Så många frilägen, så många reflexrädd­ningar på närskott, så många panter-språng uppe vid ribban.

Han har varit pelarna i bron till Allsvenska­n. Nu är det bara att hoppas han fortsätter.

Går inte att komma ifrån Christoffe­r Carlssons säsong heller. Eller Tobias Karlssons.

DET ÄR ETT ganska ålderstige­t eller kanske snarare ett rutinerat lag som Falkenberg ställer på benen i årets serie. Medelålder­n i startelvan mot Norrby var 27,36 år och det är egentligen bara John Björkengre­n (20) och Enock Kwakwa (24) och då inkastade Johan Brattberg (22) som kan titulera sig unga om man sätter gränsen till 25 år.

Så hur resonerar man nu? Värvningar­na 2018 har varit klockrena. Men är det allsvenska gener i spelare som Kalle Söderström och Robin Östlind? Kanske, kanske inte.

En sak är klar, laget behöver större konkurrens och spetsigare spets, främst i backlinjen och i anfallet; i en trupp som nu ska bantas. Det är många huvuden i truppen som kommer att rulla efter säsongen.

Nästa vår sätter vi oss på Falcon Alkoholfri Arena för att se allsvensk fotboll. Klubben har växt in i det omdiskuter­ade bygget med det konstiga namnet.

Jag bugar för den insatsen!

Det går inte att komma ifrån hur otroligt viktig målvakten Hampus Nilsson varit. Om Falkenberg varit kliniska i avsluten så har Hampus Nilsson varit klinisk i räddningar­na

 ?? Bild: JÖRGEN JARNBERGER/BILDBYRÅN ?? KAPTENENS ANSVAR. Lagkaptene­n Tibor Brink Joza fick äran att skjuta iväg korken och starta ett firande som varade hela helgen.
Bild: JÖRGEN JARNBERGER/BILDBYRÅN KAPTENENS ANSVAR. Lagkaptene­n Tibor Brink Joza fick äran att skjuta iväg korken och starta ett firande som varade hela helgen.
 ?? Bild: JÖRGEN JARNBERGER ?? TILL SLUT. Falkenberg­s FF fick skjuta upp firandet några veckor, men nu är det klart. Allsvenskt spel 2019 väntar de gula.
Bild: JÖRGEN JARNBERGER TILL SLUT. Falkenberg­s FF fick skjuta upp firandet några veckor, men nu är det klart. Allsvenskt spel 2019 väntar de gula.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden