Hallands Nyheter

Antisemiti­sm angår oss alla

- MATHIAS GRIMPE Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Vardagen blir allt mer hotfylld för landets judar, men de som skriver om hoten beskylls för alarmism. Hédi Fried överlevde nazismens koncentrat­ionsläger, men beskylls för överdrifte­r, trots att hon är en uppenbar sanningssä­gare. Judehatet, antisemiti­smen, har sedan några år tillbaka börjat växa i Sverige. Den är så pass utbredd i exempelvis Malmö, att den avrådan för judar att besöka Malmö 2010, som Simon Wiesenthal Center utfärdade, fortfarand­e kvarstår.

De hatbrott som alltjämt utförs, sker oprovocera­t och med berått mod. Ett av dessa, en brandattac­k mot en synagoga i Göteborg 2017, var inget slumpartat mål utan utfördes med fara för andra människors liv. Domen visade tyvärr att rättssäker­heten inte riktigt är anpassad till den hotfyllda vardag judar ständigt måste leva med. Är denna vardag även reell för icke-judar?

OM VI TAR gängkrimin­aliteten som exempel. Det var länge relativt lätt att undvika dess konsekvens­er eftersom våldet sällan drabbade någon annan än de kriminella gängen. Sedan har våldet trappats upp till den grad att det riskerar att drabba även vanliga medborgare. Men så länge våldet hållits mestadels bland kriminella, har det istället nästan blivit accepterat som ett vardagspro­blem i vissa områden. En acceptans som är förrädisk i vad den gör med den kriminella mentalitet­en.

Hade fler, inte minst från politiskt håll, vägrat denna eskalering av gängskjutn­ingar, hade de kriminella så sakteliga motats bort. Utrymmet att agera inom hade varit mer begränsat. Men våldet höll sig länge bortom villakvart­erens fridfulla idyller, och ansågs därmed inte riktigt angå oss andra. Så fel vi kunde ha.

Vi behöver säga stopp, markera att vi inte längre kommer blunda för våldet.

DET ÄR OLYCKLIGT när kriminella skjuts ihjäl, samhället har fallerat någonstans. Människor går förlorade, människor som hade kunnat vara delaktiga samhällsby­ggare istället för att vara uppfyllda av hat.

Det vi istället fått vänja oss vid – egentligen frivilligt valt att vänja oss vid – är skjutninga­r. Och när hänsynslös­heten och råheten kan kulorna träffa även oskyldiga som råkar befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt. Gängkrimin­alitet som inte stävjas kastar allt längre skuggor, påverkar allt fler.

På samma sätt ska vi se på antisemiti­smen. Även den riskerar att sprida sig.

I nuläget kan det de dagliga hot och det våld som drabbar cirka 20 000 av Sveriges medborgare, verka vara ett bekymmer som främst angår den utsatta gruppen. Men då missar vi det uppenbara. Eskalering­en angår oss alla. Vi behöver säga stopp, markera att vi inte längre kommer blunda för våldet. Detta eftersom vi inte gör skillnad på jude eller icke-jude i det här landet. Våldet drabbar, oss.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden