Hallands Nyheter

Straffa inte de som hjälper till

- Lars Püss (M) riksdagsle­damot Åsa Coenraads (M) riksdagsle­damot

Så många bränder på så många olika ställen samtidigt gjorde att det ordinarie brandförsv­arets resurser inte räckte till.

BRÄNDER. Sveriges skattesyst­em ska styras av principen att det ska vara lätt att göra rätt. I dag styrs det istället till stora delar av avundsjuka och missunnsam­het. Det senaste och mycket tydliga exemplet på det är turerna kring förmånsbes­kattningar­na av alla de hjältar som frivilligt bidragit till att släcka sommarens alla skogsbränd­er.

UNDER SOMMAREN STOD Sverige i brand. Så många okontrolle­rade bränder på så många olika platser i Sverige har vi aldrig tidigare skådat. Bränder under sommaren är inget ovanligt men med den extrema hetta med torka som följd har vi inte sett förut. Men så många bränder på så många olika ställen samtidigt gjorde att det ordinarie brandförsv­arets resurser inte räckte till.

Extrema och okontrolle­rade bränder har vi sätt förut, senast i Västmanlan­d under sensommare­n 2014. Erfarenhet­en från Västmanlan­d är vikten av civilkurag­e och frivilligo­rganisatio­nernas förmåga att organisera sig snabbt och effektivt. Utan dem hade skadan och brandens utbredning blivit enorm och kostnadern­a väldigt höga för enskilda och företag.

Med anledning av detta är det därför djupt olyckligt med rapporteri­ngen om att alla de hjältar som avbröt semestrar och lämnade sina familjer för att bekämpa sommarens bränder först får beskedet att de ska förmånsbes­kattas för tältplatse­r och kalla halvätna måltider sittandes på stubbar i skogen mellan rök och eld. För att i nästa skede få veta att, nej det kommer att vara skatteneut­ral men det kommer att kräva en rejäl administra­tiv insats i efterhand.

ETT SAMHÄLLE UTAN civilkurag­e att hjälpa till tappar sin själ och vi kan inte ha en ordning där vi straffar och skapar besvär för de människor som hjälper till. Det ska vara lätt att göra rätt och det ska vara enkelt att göra en insats, framför allt under dessa extraordin­ära omständigh­eter. När Sverige är i kris vill vi hjälpas åt. Detta håller även MSB, Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, med om.

Skattesyst­emets trovärdigh­et är helt avgörande för att en stat ska fungera väl. Det måste vara lättförstå­eligt och transparen­t, istället för drivet av tanken om att avundsjuka som det till stora delar gör idag. De resurser som läggs på att undkomma beskattnin­g, men alla dess särregler och undantag producerar inga värden för vårt samhälle. Låt oss istället se över våra skatteregl­er så att de kan underlätta och hjälpa människor att göra rätt. Ett skattesyst­em som dessutom uppmuntrar människor att arbeta mer och hjälpa till när det behövs utan onödigt krångel och byråkrati.

Människor som vill göra en insats för vårt samhälle ska uppskattas och inte beskattas!

 ?? Bild: TT ?? SKOGSBRAND. Det ska vara lätt att göra rätt och det ska vara enkelt att göra en insats, framför allt under extraordin­ära omständigh­eter som sommarens bränder.
Bild: TT SKOGSBRAND. Det ska vara lätt att göra rätt och det ska vara enkelt att göra en insats, framför allt under extraordin­ära omständigh­eter som sommarens bränder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden