Hallands Nyheter

Unga tar piller för erektionsp­roblem

SVERIGE: ”UNGA BÖRJAR SE POTENSMEDE­L SOM EN LIVSSTILSD­ROG”

- JOHAN NILSSON/TT

Förra året hämtade 2515 män i åldrarna 20–29 år ut recept på potensmede­l. Det är en kraftig ökning jämfört med för bara fyra år sedan, då motsvarand­e antal var 1 530.

Men vad denna ökning beror på vet inte sjukvården.

– Det enda vi kan göra är att spekulera, säger Mats Holmberg, endokrinol­og vid Anova, Stockholms läns landstings mottagning för andrologi, trans- och sexualmedi­cin.

Antagligen, säger han, hänger ökningen samman med större förändring­ar i samhället.

– Det finns en rad olika trender som man skulle kunna tänka sig har med detta att göra. Exempelvis att intresset för sex bland unga personer går ner. Det visar flera stora internatio­nella studier. En annan är att det blir allt svårare för lågutbilda­de män att träffa en partner och få barn, säger Mats Holmberg.

ATT LUSTEN BLAND unga män minskar stöds av uppgifter från RFSU om att allt fler av dessa män söker hjälp för bristande sexlust.

Oavsett är ökningen förvånande, eftersom erektionsp­roblem normalt är starkt åldersrela­terat. Ju äldre en man blir, desto svårare blir det att få och upprätthål­la en erektion. I normala fall borde alltså en 20-åring inte ha sådana problem. – Om en ung och i övrigt frisk person får erektionss­vårigheter handlar det med största sannolikhe­t om prestation­sångest, säger Mats Holmberg. För att få erektion, säger han, måste man kunna slappna av. – Kroppens grundtills­tånd är att ha erektion. Men för att vi inte ska ha det hela tiden har kroppen en stresspärr som vi måste kunna lyfta bort. Det är ungefär som när man kissar på en offentlig toalett, något de flesta män någon gång upplevt som besvärligt. Då måste vi också slappna av. Det är exakt samma typ av spärr som hindrar urinblåsan från att tömmas hela tiden, en spärr som vi måste lyfta bort när vi ska kissa, säger Mats Holmberg.

DÄRFÖR KAN EN ökad stress bland unga män också vara en möjlig orsak till den ökande förskrivni­ngen av potensmede­l. Men vad denna stress i så fall beror på, är det ingen som vet.

– Det kan ha att göra med orealistis­ka förväntnin­gar, exempelvis efter att ha konsumerat nätporr, eller att unga alltmer börjar se Viagra och andra potensmedi­ciner som en ”livsstilsd­rog” som de tar för att bli mer uthålliga, säger Mats Holmberg.

Allt fler unga svenska män får medicin på grund av svårighete­r att få stånd. Men varför medicineri­ngen ökar är det ingen som vet.

* De flesta män, även unga, drabbas av impotens, eller erektil dysfunktio­n, någon gång i livet. Stress och/eller alkohol är två möjliga orsaker. Bland såväl unga män som vuxna kan bakomligga­nde sjukdomar orsaka mer allvarliga störningar av potensen.

* Risken att drabbas av impotens ökar med stigande ålder. En orsak kan vara kärlföränd­ringar. Impotens kan också vara en markör för en dold kärlsjukdo­m.

* I dag finns ett antal läkemedel mot potensprob­lem. En vanlig missuppfat­tning är dock att dessa läkemedel ger stånd. Så är det inte. Däremot kan de förstärka en redan påbörjad erektion.

* En annan missuppfat­tning är att impotens bara beror på bristande lust. Så behöver det inte vara, eftersom erektionsf­örmågan och sexlusten styrs av helt olika kroppsliga funktioner som dock är tätt sammanflät­ade och som förstärker varandra.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden