Hallands Nyheter

Gänguppgör­else bakom skotten i Mölnlycke

- TT

13 män har anhållits efter skottlossn­ingen i Mölnlycke, där minst åtta personer skadades. Enligt åklagaren handlar det om en uppgörelse mellan två gäng, varav det ena har Hells Angels-anknytning.

–Personerna på den andra sidan utgör ett lokalt knutet gäng från närområdet, säger söndagens jouråklaga­re Karl-erik Esbo till Göteborgs-posten.

Alla anhållna är män i åldersspan­net 25–50 år. De 13 är skäligen misstänkta för försök till mord och grov misshandel.

– Men vem som är anhållen för vad vill åklagaren inte gå in på, säger Karl Jigland vid Åklagarmyn­dighetens presstjäns­t.

Sju personer fördes till sjukhus i Göteborg efter skottlossn­ingen på lördagskvä­llen. En har fått lämna vården, en är allvarligt skadad och de övriga fem bedöms som stabila.

En åttonde person som tros ha koppling till händelsen har sökt vård i Skaraborg. Polisens press- talesperso­n Stefan Gustafsson säger att det kan finnas ytterligar­e skadade som sökt vård utan att ange var de befann sig när de skadades eller skadade som inte sökt vård alls.

SKOTTLOSSN­INGEN SKEDDE VID en festlokal i Mölnlycke, utanför Göteborg.

– Motiven bakom händelsen är oklara. Det är väl förmodlige­n så att det antingen uppstått en konflikt mellan de här två grupperna, eller att det redan funnits en konflikt, säger Karl-erik Esbo till GP och tilllägger att det inte är omöjligt att någon eller några av de anhållna släpps efter förhör.

Enligt GP har en supporterk­lubb till Hells Angels lokaler i det industriom­råde där lokalen ligger, och enligt Aftonblade­t tillhör sex av de skjutna det kriminella mc-gänget Hells Angels.

På frågan om personer med koppling till Hells Angels blivit skadade svarar kriminalko­mmissarie Sven Lindgren, expert på kriminella mcgäng i region Väst:

– Svar ja, bland de skadade finns det personer som tillhör Hells Angels, säger han till GP.

PÅ 1990-TALET LÅG mc-gängen Hells Angels och Bandidos i krig. Sedan dess har liknande händelser varit sällsynta i Sverige.

– Det går inte att dra några slutsatser från en enskild händelse som den här, säger Daniel Vesterhav på Brottsföre­byggande rådet (Brå) .

Daniel Vesterhav, som är enhetschef för forskning om organisera­d brottsligh­et, uttalar sig inte specifikt om skottlossn­ingen i Mölnlycke:

– Men det man vet om den kriminella världen är att skjutninga­r oftast beror på att det uppstår konflikter mellan individer från början, snarare än mellan gäng. Sedan, som en konsekvens av att man är med i ett gäng, dras även ens gängkompis­ar in i konflikten över tid.

 ?? Bild: ADAM IHSE/TT ?? UTANFÖR FESTLOKALE­N. Polisens tekniker arbetar på platsen i Mölnlycke där minst åtta personer skadades i en skottlossn­ing.
Bild: ADAM IHSE/TT UTANFÖR FESTLOKALE­N. Polisens tekniker arbetar på platsen i Mölnlycke där minst åtta personer skadades i en skottlossn­ing.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden