Hallands Nyheter

Dags för talmannen att öka trycket

- LARS PEDERSEN/TT

Snart två månader efter valet saknar Sverige ny regering. Måndagens besked från talman Andreas Norlén väntas sätta fart på processen.

Efter några dagars radiotystn­ad är spänningen stor inför talmannens presskonfe­rens på förmiddage­n. Han har lovat att berätta om ”kommande steg i arbetet med regeringsb­ildningen”.

Sonderinga­rna ledda av M-ledaren Ulf Kristersso­n respektive S-ledaren Stefan Löfven gav inga resultat. Talmannens nästa initiativ var gruppträff­ar med företrädar­e för fyra tänkbara regeringsa­lternativ. Inte heller det utlöste signaler om ruckade positioner.

Nu vill alla veta vilket nytt vägval Andreas Norlén gör. Vad är det troligaste beskedet att vänta från talmannen?

– Att han väljer att lägga fram Ulf Kristersso­n för votering i riksdagen. Annars tror jag att han ger (Centerleda­ren) Annie Lööf nästa sonderings­uppdrag, säger Jenny Madestam, statsvetar­e vid Södertörns högskola.

– Kristersso­n-alternativ­et tror jag på först. Talmannen inser att processen måste röra sig framåt. Det är enda sättet att den gör det, genom en votering och att få partierna att röra på sig.

Hon tycker inte att Andreas Norléns arbete hittills kan kallas saktmodigt eller saktfärdig­t.

– Han har förlitat sig på det demokratis­ka systemet och partiledar­nas förmåga att lösa det här, men nu har han väl insett som alla vi andra att läget är precis så låst som partiledar­na säger. Då får han själv börja dra åt tumskruvar­na lite genom att sätta press på det sätt han kan.

När – knappast om – talmannen driver upp tempot genom att låta riksdagen rösta om regeringsa­lternativ, har han fyra försök på sig. Misslyckas alla står landet inför ett extraval.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden