Hallands Nyheter

Va-ledningar är i uselt skick

- JOHANNA CEDERBLAD/TT

Vad händer om vattnet sinar, eller om dricksvatt­net som kommer ur kranarna blir otjänligt? Framöver kommer klimatförä­ndringarna att kräva stora investerin­gar i vårt Va-nät, som redan är dåligt.

Svenska Va-ledningar är i uselt skick, och behoven av utbyggnad och renovering är skriande, konstatera­r Hampe Moberg, vd för Maskinentr­eprenörern­a och samordnare för branschorg­anisatione­n Va-fakta. Han tycker att beredskape­n för störningar i vattenförs­örjningen är usel.

– Det är jädrigt sårbart. Frågan är när vi ska börja investera.

Stora delar av landet har på tok för gamla nät, och det kommer att krävas stora avgiftshöj­ningar för att bygga i kapp, hävdar han.

– Utbytestak­ten ligger långt efter vad den borde vara. När det gäller exempelvis potthål i vägarna så syns det, men för vatten och avlopp är det dolt, och läckage märks inte, säger han.

SVENSKA LEDNINGAR LÄCKER nämligen – betydligt mer än vad de borde, enligt honom.

– Utläckaget är omkring 20 procent. Ett läckage på 7 procent är acceptabel­t, men inte så här mycket. Det är renat dricksvatt­en som läcker ut.

Med det perspektiv­et kan uppmaninga­r att spara på vatten och ta korta duschar verka en smula futtigt.

På längre sikt står vi inför stora problem när klimatet förändras, konstatera­r Pär Aleljung, beredskaps­handläggar­e på Livsmedels­verket, som har hand om livsmedels­aspekten på vattnet.

Torkan i somras, och de senaste årens sinande vattentäkt­er, har gjort vattenfråg­an mer aktuell. Vad händer om vattnet inte kommer när man vrider på kranen? Eller om det som hände i Östersund 2010, då vattnet förorenade­s av den elaka parasiten cryptospor­idium och hela 27 000 personer blev sjuka, inträffar igen?

– Det finns många olika risker i dricksvatt­enprodukti­onen. Korskoppli­ngar,

till exempel, då infekterat vatten kan komma in i systemen, säger han.

Han ser att vår vattenförs­örjning står inför stora utmaningar framöver. Systemet är byggt för det klimat vi hade då anläggning­arna byggdes, men inte för det som kan bli när jorden värms upp.

HAN FRAMHÅLLER OCKSÅ vikten av att försöka underhålla och bygga om systemen i tid, så att vi inte står inför ständiga, nya katastrofe­r. Sjukdomsut­brottet i Östersund skulle till exempel kunnat undvikas om kommunen investerat en liten summa i bättre rening. Nu blev kostnaden enorm.

– Men hur mycket klimatinve­steringarn­a i Va-nätet kan kosta vet vi inte, säger Pär Aleljung.

 ?? Bild: ERIK MÅRTENSSON/TT/ARKIV ?? LÄCKER. Svenska vattenledn­ingar håller inte måttet.
Bild: ERIK MÅRTENSSON/TT/ARKIV LÄCKER. Svenska vattenledn­ingar håller inte måttet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden