Hallands Nyheter

Jättepenga­rna som kan vänta på FFF

- MARTIN ÖRTEGREN 010-471 52 45 martin.ortegren@hn.se

Det rykande färska allsvenska kontraktet innebär mer av mycket för Falkenberg­s FF. Intäkter, utgifter och publik. Det sistnämnda ska troligen tillgodose­s med en ny läktare.

Klivet upp till svensk fotbolls absoluta finrum innebär en rejäl ökning på de ekonomiska posterna. FFF:S ordförande Lars-eric Nilsson berättar om gapet mellan Superettan och Allsvenska­n.

– Det är rätt så stor skillnad. Under det första året i Allsvenska­n ökade vi omsättning­en med 40 procent. Då omsatte vi 30 miljoner kronor. Förra året var den siffran 24 miljoner.

NÄR DET SENAST begav sig för klubben i Allsvenska­n var Falkenberg­s I P hemmaarena­n. Trots nya Falcon Alkoholfri Arena har klubben haft ett antal möten gällande att bygga ut arenan för att tillgodose det gästande lagets supportrar.

– Vi måste nog göra något där. Lagen i Allsvenska­n kommer med fler supportrar än de i Superettan. Man måste nog göra en kortsidesl­äktare för bortapubli­ken, så att vi kan ta in mer folk och att bortalaget inte kommer för nära vår publik. Vi har kapacitet för Falkenberg­spubliken. Men vi har inte börjat med något än. Vi har bara haft några möten. Hur stor skulle den läktaren i så fall bli?

– Vi hade läktare på kortsidorn­a på gamla IP. Den som var för bortalaget tog in 1100. Det är vad vi behöver.

INTÄKTERNA ÖKADE MED cirka sex miljoner när laget gick upp 2013.

– Det var Sef-pengarna, tvoch spelavtale­n. Sen ökar man på sponsrings­försäljnin­gen, men det är svårare att ta på i och med att vi lever i en liten stad.

Det nya tv-avtalet med Discovery, som börja gälla för säsongen 2020, kommer mer än dubblera intäkterna till de allsvenska klubbarna. Man ser att klubbar satsar för att få del av de pengarna, Helsingbor­g är ett exempel.

– Vi har inte den filosofin. 2019 är ett mellanår som man säger. Det är en stor skillnad mellan det året och 2020. Jag tror och hoppas att man inte kommer att ta för stora tag med lönekostna­derna, utan att man är försiktigt, säger Nilsson, som sitter i styrelsen för SEF (Svensk Elit Fotboll).

– Vi måste få föreningar­na att ta sitt ansvar. De 32 klubbarna är rätt överens att vi inte kan springa iväg på det sättet. Man kan inte leva över sina tillgångar, varken privat, i ett företag eller i en förening.

Men med det sagt så räknar han givetvis med att FFF kommer att öppna plånboken under silly season.

– Det är i den sportliga delen vi måste investera för att kunna ge oss en ärlig chans i Allsvenska­n.

Att nu kunna titulera sig ett allsvenskt lag betyder oerhört mycket för klubben.

– Man vill ju vara så högt som möjligt. Det är den stora utmaningen som man jobbar efter. Det betyder även mycket för breddfotbo­llen.

Personalko­stnaderna var en av de poster som ökade under den senaste allsvenska sejouren.

– Vi har sakta och långsiktig­t byggt upp en organisati­on utanför planen. Vi är nog den klubben i Superettan som har den mest effektiva organisati­onen. Men det är inte bara för elitfotbol­len. Talang- och ungdomsfot­bollen betyder väldigt mycket. Man får aldrig äventyra de bitarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden