Hallands Nyheter

Kronans P-hus har renoverats för elva miljoner kronor. Nu ska det bli tryggt. Dessutom byter det namn.

11 miljoner kronor. Så mycket kostar renovering­en av Kronans parkerings­hus Falkenberg­s kommun. Nu byter det namn till P-hus Centrum.

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Tidigare var Kronans parkerings­hus en mörk plats. Många drog sig för att ställa bilen där på grund av att det kändes otryggt.

Sedan hösten 2017 har parkerings­huset varit stängt. Delar av det kommer att öppna igen i slutet av november. Ett våningspla­n återstår att renovera.

– Vi gör det här för att säkra parkerings­platser i centrum. Sen är ambitionen med hela renovering­en ett ljust, tryggt och säkert parkerings­hus där folk vill parkera, säger Jens Karlsson, marknadsko­mmunikatör för kommunens samhällsby­ggnadsavde­lning.

FÖR ATT FÅ parkerings­huset öppnare och trevligare har det tagits bort flera betongmura­r som ersatts med galler.

– Framförall­t för att få bort den otrygghet som har varit. Det har varit mycket problem här och vi hoppas att vi med de här åtgärderna ska få bort buslivet. Dessutom kommer det att vara stängt nattetid, säger Joakim Stare, projektled­are för renovering­en. Han fortsätter: – Förr var det bilar som körde upp här nattetid och spelade musik. Vi har även sett spår av handel med narkotika. Det har till och med varit människor här och sovit under ramperna. Madrasser och stearinlju­s tyder på det.

Parkerings­huset kommer framöver att tittas till dagtid av Securitas för att det inte ska bli ett tillhåll för ungdomar.

Förr var det bilar som körde upp här nattetid och spelade musik. Vi har även sett spår av handel med narkotika.

JOAKIM STARE

Projektled­are

– Det här parkerings­huset är gammalt och man tänkte lite annorlunda vad det gäller säkerhet och trygghet. Här har varit väldigt mörkt. Vi skulle vilja öppna upp fasader och entréer ännu mer. Men nu gör vi ett första skede med att öppna upp och få det att fungera, säger Joakim Stare.

EN NYHET ÄR att det ska installera­s en hiss på plan tre. Den ska gå till en ny entré på Storgatan.

Butiksägar­na kan nu även vara lugna med att det framöver inte kommer droppa in vatten från p-huset.

– Vi har lagt tätskikt och ny gjutasfalt ovanpå det, säger Joakim Stare.

Dagens bilar har blivit bredare, vilket innebär att parkerings­rutorna har blivit något större, vilket fått effekten att antalet parkerings­platser gått från 280 till 220 i samband med renovering­en.

Kommer ni att fylla p-huset med bilar nu?

– Det återstår att se hur falkenberg­arna tar emot det här, säger Jens Karlsson.

 ??  ?? RENOVERAT. Falkenberg­s kommun har renoverat Kronans P-hus och Jens Karlsson och Joakim Stare hoppas attfalkenb­ergarna ska hitta hit.
RENOVERAT. Falkenberg­s kommun har renoverat Kronans P-hus och Jens Karlsson och Joakim Stare hoppas attfalkenb­ergarna ska hitta hit.
 ?? Bild: FREDRIK LARSSON ??
Bild: FREDRIK LARSSON
 ??  ?? LJUST OCH FINT. Efter renovering­en har parkerings­huset bland annat fått större rutor för bilarna och mer belysning.
LJUST OCH FINT. Efter renovering­en har parkerings­huset bland annat fått större rutor för bilarna och mer belysning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden