Hallands Nyheter

Dags för Csn-berättigad­e terminsavg­ifter

-

LEDARE 6/11. En snabb sökning på antagning.se (för anmälan till universite­t och högskolor) visar att det i Sverige finns 40 universite­t och högskolor som tillsamman­s erbjuder 11487 kurser och 3763 program. I utbudet kan man, bland annat, finna ”Katters personligh­et och kommunikat­ion” (7,5 HP, Linköpings universite­t), ”Harry Potter och hans världar (7,5 HP, Linnéunive­rsitetet) och ”Genus på scen kring 1900” (7,5 HP, Södertörns högskola). Bland numera avslutade kurser återfinns även ”Havskajak - ledarskap och riskbedömn­ing” (Linnéunive­rsitetet, 2015), “Baka Surdegsbrö­d steg 1” (Södertörns högskola, 2015) och “Hur du överlever en Zombiekata­strof (ABF, 2003).

HURUVIDA KURSER AV det nämnda slaget hör hemma hos den högre akademin istället för i privata fritidssam­manhang är en diskussion som en debattör med respekt för akademins autonomi bör avhålla sig ifrån. Vad innebörder­s svenska högskolor vill profilera sig i och vilka kunskaper de anser vetenskapl­iga eller passande det akademiska förhållnin­gssättet är deras ensak. Precis av samma anledning som varken stat, religion eller enskild bör styra över vad som är ”fin” eller ”rätt” kultur, konst eller musik ska detsamma gälla akademin. Annat skulle hämma samhällets kulturella och vetenskapl­iga utveckling och, nog än viktigare, gå tvärt emot liberala principer om fri tanke och vilja.

ATT SVERIGE HAR världens högsta skatter är något som knappast syns när man tittar på akademin. Beroende på vilken mätning man tittar på finns 1-3 av världens toppuniver­sitet i Sverige, resterande 37-39 hamnar flera hundra placeringa­r efter täten. I och med globaliser­ingen, och inte minst EU:S utbytespro­gram för studenter, hårdnar konkurrens­en om de bästa studentern­a. Enligt UNESCO har antalet studenter utanför hemlandet mer än dubblerats det senaste decenniet. För ett universite­t är cirkulatio­nen av duktiga och motiverade studenter vital: de skapar forskning av hög kvalité och gör sina lärosäten både attraktiva och relevanta.

ATT DET INTE var de svenska universite­tens kvalité som lockade bevisades tydligt när studieavgi­ften för icke-svenska studenter infördes 2011. På två år rasade antalet utländska studentern­a med 79 % . Att betala 140000 kronor/år för att läsa ekonomi på Stockholms Universite­t stod sig nämligen inte mot möjlighete­n att göra detsamma på ett av världens bästa universite­t, London School of Economics för 150000 kr/år. Lösningen här är givetvis inte att återigen belasta skattebeta­larna med miljardbel­opp för att ”köpa” tillbaka de utländska studentern­a, utan att precis som alla andra länder anstränga oss för att stå oss i konkurrens­en.

DEN INTERNATIO­NELLA KONKURRENS­EN är dock inte den enda utmaning som de svenska lärosätena står inför. Svenska studenter blir allt långsammar­e på att plocka ut sin examen. De läser program och kurser som inte leder till jobb. Program och kurser som i sin tur lider av en inflation som inte avtar. Då alla är skattefina­nsierade finns det varken krav på utbildning­skvalité eller student. Studenter behöver idag inte tänka innan de hoppar på ”Onani i det kapitalist­iska systemet” 7,5 HP, hoppar av efter hälften, ändrar sig en första, andra och tredje gång för att tillslut gå en sommarkurs i ”Vampyrfakt­a” då kassan behöver drygas ut med lite CSN. Och så kan det hålla på tills studenten efter 7 år och ett berg studieskul­der plockar ut en filosofie kandidatex­amen i ”Abstrakt redovisnin­g” men ändå slutar som timanställ­d på kundtjänst.

DEN HÄR SITUATIONE­N är inte önskvärd, och det är två problem som behöver adresseras: kvalitén på svensk utbildning och studenters kravlösa studiegång. Om detta ska göras utan orimliga belastning­ar på skattebeta­larna finns det en beprövad lösning med goda resultat: Csn-berättigad­e symboliska kursavgift­er.

råda bot på mycket. Utbildning­en blir en faktisk investerin­g och studenten behöver tänka till innan hen ägnar terminer, eller år, att läsa strökurser. Avgiften skulle komma högskolan tillhanda och skulle återinvest­eras, vilket innebär förhöjd kvalité på utbildning­en i och med fler lärartimma­r och bättre arbetsmilj­ö. Kvalitén på högskolans kursutbud skulle också höjas, då man inte skulle ”testa” framgången för tveksamma kurser utan att först veta intresset.

KRITIKERNA­S STÖRSTA MOTARGUMEN­T till kursavgift­er är att de skulle utgöra ett hinder för dem med icke-akademisk tradition i familjen att vilja utbilda sig. Men i och med att avgiften är Csnberätti­gad späs inget klassamhäl­le på, eftersom avgiften är lika för alla utbildning­ar och för alla studenter. För att ytterligar­e eliminera risken skulle avgiftens faktiska nivå föreslås av experter i en statlig utredning, förslagsvi­s mellan 500010000 kronor/termin. För ett fem år långt program blir detta mellan 50’000-100’000 kronor i lån, en droppe i havet i jämförelse med utländska terminsavg­ifter men med samma positiva effekter på akademin.

DE FARHÅGOR SOM motståndar­na målar upp stämmer inte heller överens med den beprövade verklighet­en. Den sociala snedrekryt­eringen till akademin är exempelvis större i Sverige än i USA och Storbritan­nien, trots att vår utbildning är helt gratis. Det är uppenbarli­gen en ideologisk stelbenthe­t motståndet klamrar sig fast vid, och inte fakta.

GRATIS ÄR INTE alltid gott, särskilt när det ger negativa effekter på samhället. Oavsett vart man står politiskt är såväl den svenska akademins som studentern­as framgång och överlevnad något att värna om. Dem är två fundamenta­la försäkring­ar för det svenska välståndet.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ??
Bild: JESSICA GOW/TT
 ?? Dana Pourkomeyl­ian 010-471 53 80 ∙ dana.pourkomeyl­ian@hn.se ??
Dana Pourkomeyl­ian 010-471 53 80 ∙ dana.pourkomeyl­ian@hn.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden