Hallands Nyheter

En viktig pusselbit för hållbarhet

-

Kommunerna spelar en viktig roll för att vi ska kunna nå FN:S globala mål om en hållbar konsumtion till 2030.

MILJÖ. Att dela underutnyt­tjade resurser som transporte­r, ytor och saker är en viktig pusselbit i omställnin­gen till en mer hållbar konsumtion. Genom att sätta mål och forma strategier för delning kan Hallands kommuner bli en nyckelaktö­r i utveckling­en av delningsek­onomin så att den verkligen ger de miljö- och samhällsvi­nster som det finns potential för.

KOMMUNERNA SPELAR EN viktig roll för att vi ska kunna nå FN:S globala mål om en hållbar konsumtion till 2030. Även om vi har minskat utsläppen i Sverige så har vi med vår konsumtion drastiskt ökat utsläppen i andra länder. Delning kan bidra till att göra konsumtion­en mer hållbar. Att dela en bil kan till exempel ersätta 4–13 bilar, beroende på hur många som gör sig av med den egna bilen eller avstår från att köpa en egen bil.

En ny kartläggni­ng som IVL Svenska Miljöinsti­tutet och Avfall Sverige gjort visar dock att än så länge är delningsin­itiativen i kommunerna få och små. Framförall­t är det ekonomiska hinder, juridiska osäkerhete­r och bristen på enkelhet och anpassning av systemen som hindrar delningen från att skalas upp, visar undersökni­ngen.

SOM STÖD FÖR kommunerna har Avfall Sverige och IVL tagit fram en vägledning och lyft fram ett antal framgångsf­aktorer för hur kommuner kan leda utveckling­en, samverka och tillgängli­ggöra olika initiativ.

1) Ta ledningen: Kommunerna sätter uttalade mål och strategier kring delning för att ge initiative­n mandat att växa. Kommunerna ser över vilka ekonomiska, juridiska och administra­tiva system som kan anpassas för att underlätta för delning. I dag är befintliga system det största hindret för att delningen ska växa.

2) Agera tillsamman­s: Kommunerna underlätta­r samverkan kring delningsin­itiativ. Inventera vad som redan görs i kommunen och fundera över hur det kan utvecklas. Sociala vinster, som nya mötesplats­er, delaktighe­t och solidarite­t uppstår ofta i samverkan mellan offentliga aktörer och civilsamhä­llet.

3) Gör delning tillgängli­gt: Kommunerna utvecklar och tillgängli­ggör digitala plattforma­r till fler aktörer. Delning innebär för många en ny vana, kommunen kan underlätta genom att göra delningen till förval och behandla det som norm.

Det gäller att ta vara på delningens möjlighete­r att skapa ett hållbart samhälle. Åsa Hagelin

rådgivare för förebyggan­de och återanvänd­ning, Avfall Sverige Liv Fjellander

projektled­are hållbar konsumtion, IVL Svenska Miljöinsti­tutet

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden