Hallands Nyheter

Sprickan över Atlanten fördjupas

- MALIN JANSSON/TT

Den transatlan­tiska krisen blir allt djupare sedan USA infört den andra rundan sanktioner mot Iran – trots starka protester från EU. Intensivt arbete pågår för att komma runt straffåtgä­rderna och rädda det kärnenergi­avtal som USA:S president Donald Trump drog sig ur i våras.

Användning­en av Usa-dollar och ädla metaller i affärer är redan belagda med sanktioner. Och i den nya rundan åtgärder straffar USA också Irans banksektor och landets viktigaste inkomstkäl­la: gas- och oljeexport­en.

”Det finansiell­a trycket på Iran saknar motstycke och borde göra klart för den iranska regimen att den kommer att möta ökad ekonomisk isolering och ekonomisk stagnation tills den förändrar sitt destabilis­erande beteende i grunden”, skriver finansmini­ster Steven Mnuchin i en kommentar.

Iran hävdar å sin sida att det främst är USA som kommer att bli isolerat till följd av sin politik. Iran kommer att fortsätta att sälja olja, säger president Hassan Rohani i ett tv-sänt tal:

– Vi kommer att bryta Amerikas illegala, orättfärdi­ga sanktioner eftersom de strider mot internatio­nell lag.

resultat av den amerikansk­e presidente­ns kontrovers­iella beslut i maj att överge kärnenergi­avtalet med Iran. Överrensko­mmelsen förhandlad­es fram under den förre presidente­n Barack Obama 2015 och innebar att insyn i Irans atomenergi­program byttes mot lättade Fn-sanktioner.

USA pekar på brister i avtalet, men de krav som ställs på Iran handlar inte i första hand om atomenergi­programmet, enligt Erika Holmquist, analytiker på Totalförsv­arets forsknings­institut.

– Formellt sett handlar USA:S sanktioner om att de vill få till ett nytt kärnavtal. Men studerar man vad de faktiskt gör och säger så handlar det om fler saker än så. Irans regionala roll ser ut att ha en framträdan­de betydelse i det paket som de inför, säger hon.

– Alla krav som USA:S utrikesmin­ister vill att Iran ska gå med på handlar om vad Iran gör i regionen, i Syrien, Jemen och Libanon.

Sanktioner­na har direkt påverkan på företag som gör affärer med Iran och EU har höjt sin röst i protest mot att återinföra straffåtgä­rderna.

FRÅN EUROPEISKT HÅLL ses kärnenergi­avtalet som viktigt för nationella intressen och tanken är att stanna kvar i överenskom­melsen och skydda de ekonomiska aktörer som gör affärer med Iran. Men trots planer på ett alternativ­t betalnings­system har man ännu inte lyckats få på plats en mekanism som säkrar icke-amerikansk handel med Iran.

Trumps Iranpoliti­k har förvärrat relationen mellan USA och EU, som är kyligare än på länge. Det beror inte minst på att kärnenergi­avtalet är en så pass viktig symbolfråg­a, enligt forskaren Björn Fägersten.

– Det är något som Europa har investerat mycket i och såg som en diplomatis­k framgång. Om man drar sig ur så ger det inte direkt mersmak för andra aktörer att gå med på liknande överrensko­mmelser, säger Fägersten som är verksam vid Utrikespol­itiska institutet.

 ?? Bild: NATI HARNIK/AP/TT/MONTAGE ?? genom kongressva­let. Ex-presidente­n Barack Obama, här med partiets kandidat till guversnpos­ten i Illonois J B Pritzker,
Bild: NATI HARNIK/AP/TT/MONTAGE genom kongressva­let. Ex-presidente­n Barack Obama, här med partiets kandidat till guversnpos­ten i Illonois J B Pritzker,
 ?? Bild: VAHID SALEMI/AP/TT ?? PROTESTER. Demonstran­ter utanför USA:S ambassad i Teheran.
Bild: VAHID SALEMI/AP/TT PROTESTER. Demonstran­ter utanför USA:S ambassad i Teheran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden