Hallands Nyheter

Data säljs billigt på svart marknad

- TT

Personlig informatio­n är eftertrakt­ad på internets baksida. Data från exempelvis Facebook, Netflix och Spotify säljs illegalt för en spottstyve­r. En persons hela digitala liv kan kosta motsvarand­e 500 kronor, enligt Kaspersky Lab.

It-säkerhetsf­öretaget har undersökt nätbrottsl­ighet som identitets­och datastöld i Europa. 59 procent av 7 000 tillfrågad­e europeiska konsumente­r känner till att mer eller mindre ljusskygga aktörer tjänar pengar på att sälja data, men hälften vet inte hur mycket den personliga informatio­nen är värd.

EN FÖLJD ÄR att många slarvar med nätsäkerhe­ten.

– Jag tror egentligen inte det handlar så mycket om okunskap som att man är lat och naiv, säger David Jacoby, säkerhetse­xpert på Kaspersky Lab.

Företaget konstatera­r att en persons hela liv på internet kan säljas för mindre än 50 dollar, knappt 500 kronor, på svarta marknaden. Då kan sociala medier-konton, bankuppgif­ter och informatio­n från bland annat Netflix, Spotify och dejtingapp­ar ingå. Enstaka konton kan säljas för så lite som en dollar, runt tio kronor.

DEN STULNA INFORMATIO­NEN kan användas i utpressnin­gssyfte, där man måste betala för att få tillbaka sina konton, eller säljas till aktörer som skickar skräppost. Pengarna som tjänas kan gå in i annan kriminell verksamhet.

Ofta sker stölden genom så kallat nätfiske.

– Man får en länk på till exempel Facebook eller Instagram. Det kan trigga en uppmaning att logga in på nytt, men det är falskt så när man loggar in kommer man in på de kriminella­s hemsida där informatio­nen loggas, säger David Jacoby.

DET ALLRA VANLIGASTE är att ens inloggning­suppgifter finns med i en läckt lösenordda­tabas, vilket Adobe och Linkedin har drabbats av på senare år.

– Därför är det viktigt att variera och inte ha samma lösenord överallt, säger David Jacoby.

 ??  ?? SÄLJS BILLIGT. Data från exempelvis Facebook, Netflix och Spotify säljs illegalt för en spottstyve­r på nätet.
SÄLJS BILLIGT. Data från exempelvis Facebook, Netflix och Spotify säljs illegalt för en spottstyve­r på nätet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden