Hallands Nyheter

De samarbetar både på jobb och bana

HALLAND: ROBERT TÄVLAR OCH ALEXANDRA ÄR MEKANIKER

- PER KÅGSTRÖM per.kagstrom@hn.se

Jag träffar Robert och Alexandra på deras arbetsplat­s, Fordstore Bilmånsson i Flygstaden utanför Halmstad. Robert är administra­tör och Alexandra mekaniker, en funktion hon även har när de två umgås på fritiden.

Sedan i våras är Robert nämligen tävlingsfö­rare i V8 Thunder Cars (se faktaruta). Han kör en Ford Mustang och tillhör Bryntesson motorsport som har sin bas i Jönköping. Robert har tillgång till stallets mekaniker men när han började tävla i våras skulle han även ha en personlig mekaniker.

– Det föll sig naturligt att fråga Alexandra som jag kände från jobbet. Hon är duktig och ambitiös, säger Robert.

Alexandra hade ingen tidigare erfarenhet från motortävli­ngar, men tackade ändå ja.

– Det är kul att lära sig något nytt, och jag gillar när det händer saker – vilket det gör hela tiden vid motorbanor, säger hon.

DUON HAR I år varit med i alla de sex lopp som ingår i V8 Thunder cars tävlingsse­rie, där de har mött den svenska eliten. Och det har gått bra, enligt Robert:

– Jag blev tia sammanlagt av ett 20-tal tävlande, och utveckling­skurvan har gått åt rätt håll. Min bästa placering var sexa vid en tävling i Finland.

Alexandra är den enda kvinnliga mekanikern vid Bryntesson motorsport. Totalt är det bara två kvinnor vid samtliga stall i V8 Thunder cars. Hur blir du behandlad av dina kollegor?

– Jättebra, jag tänker knappt på att jag är ensam tjej vid vårt stall. Jag är i och för sig van från jobbet, där alla andra mekaniker är män, säger Alexandra.

Hon är uppväxt på en bondgård i Lindberg utanför Varberg och hennes första motorfordo­n var en A-traktor, som hon fick i 15-årsåldern. Hon gick fordonstek­nisk linje på gymnasiet och jobbade på olika ställen, innan hon hamnade på Bilmånsson.

Roberts väg in i motorvärld­en var spikrak. Hans pappa hade – och har – en bilverksta­d hemma i Båstad och var dessutom tävlingsfö­rare.

– Jag hjälpte tidigt till verkstan och följde med på tävlingar, säger Robert.

Han körde gokart och tävlade från och med tioårsålde­rn. Som vuxen tävlade han i några andra bilklasser, innan han fastnade för V8 Thunder Cars. Varför?

– Bilarna tillgodose­r flera sinnen. En V8-motor låter mycket, det är tajta tävlingar på hög nivå och bilarna är snygga, säger Robert.

– Ja, de är verkligen färgstarka, säger Alexandra.

Robert Paulsson och Alexandra Andersson arbetar på samma firma, och på helgerna tävlar de tillsamman­s i V8 Thunder Cars. – Vi känner varandra från jobbet och funkar bra ihop i depån, säger de.

”Bilarna tillgodose­r flera sinnen. En V8motor låter mycket, det är tajta tävlingar på hög nivå och bilarna är snygga.”

ROBERT PAULSSON

DET ÄR I denna mullrande bilvärld som hon och Robert har tillbringa­t sex helger, torsdag-söndag, under året. De har levt campingliv i husvagnar vid banor runt om i landet, och det har varit händelseri­ka dygn.

– Det är konstant adrenalink­ick. Man kör bra, man kör mindre bra, men kör dåligt, man kör bra..., säger Robert.

– Jag minns främst en tävling där en annan av stallets bilar skadades vid en avåkning, och vi fick laga den

under hela natten, säger Alexandra.

Säsongens sista lopp i Mantorp 21-22 september blev också en speciell final, genom stormen Knud.

– Vi hade tävlat klart men på kvällen – när det började blåsa på allvar – flög tre stora tält iväg. Men vårt klarade sig, säger Robert.

Nu är det slutåkt för i år men Robert har ändå fullt upp. Han har tävlat i år med hjälp av sponsorer, och nu gäller det att hitta ännu fler.

– Med rätt stöd kan vi få förutsättn­ingar för att lyckas ännu bättre. Vi vill hela tiden utvecklas.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? DYNAMISK DUO. Alexandra Andersson och Robert Paulsson på sin arbetsplat­s Fordstore Bilmånsson. Här jobbar de på vardagarna men några helger om året åker de tillsamman­s iväg på tävlingar.
Bild: ROGER LARSSON DYNAMISK DUO. Alexandra Andersson och Robert Paulsson på sin arbetsplat­s Fordstore Bilmånsson. Här jobbar de på vardagarna men några helger om året åker de tillsamman­s iväg på tävlingar.
 ?? Bild: PRIVAT ?? PÅ BANAN. Robert och Alexandra har deltagit i sex tävlingar under året.
Bild: PRIVAT PÅ BANAN. Robert och Alexandra har deltagit i sex tävlingar under året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden