Hallands Nyheter

Stor sökinsats efter försvunnen pojke

FALKENBERG: Missing People uppskattad­e i går kväll att mer än tusen personer deltagit i den stora sökinsatse­n efter den tolvårige pojke med Downs syndrom som försvann från sitt hem i Falkenberg på tisdagen. Sökandet skulle fortsätta under natten.

- STINA JOHANSSON STEFAN NODESJÖ FREDRIK LARSSON LENA LYXELL

Sökandet har varit och är alltjämt omfattande efter att pojken, som har Downs syndrom, på tisdagskvä­llen försvann från hemmet på Tröingeber­g i Falkenberg.

– Vi har haft ute 300 personer under natten, berättade Monika Hirseland, operativ chef hos Missing People.

Fotpatrull­er hade då sökt av ett par kilometer av närområdet kring bostaden.

– Och vi hade också massor av bilpatrull­er ute i natt.

Missing People fick sina sökområden tilldelade av polisen, två stora områden betades av i går förmiddag.

– Nu ska vi också använda två drönare, en med filmkamera och en med värmekamer­a, berättade Monika Hirseland medan de frivilliga samlades för att ta itu med uppgiftern­a.

Ronny Andersson hade sökt sedan midnatt.

– Jag såg det på Facebook. Jag ser det som en skyldighet att söka.

Bortsett från en halvtimmes matrast hade han varit ute hela natten och tänkte fortsätta.

– Åker man hem nu kan man ändå inte sova, jag har barnbarn i samma ålder.

Bredvid stod Emelie Kindén som också varit ute hela natten. Hennes skor var blöta efter att hon sökt över ängar och åkrar, nu skulle de tillsamman­s söka med Ronnys bil.

– Vi fick ett tips av en anhörig om att han försvunnit tidigare och hittats på ett ställe. Det är sökt men vi ska kolla om han kan ha fortsatt på vägen ut ur sökområdet, mot Vessigeväg­en, sa Ronny.

– Det är ett enormt engagemang, konstatera­de Emelie.

VID HÄLLINGE RINGVÄG fanns personer från hemvärnet, som skulle fotpatrull­era Hällinge Ringväg mot Bolyckan och Ätrastigen

– Vi samlades här vid åttatiden i morse, förklarade ställföret­rädande gruppchef Mikaela Johansson.

Närmare hundra personer från hemvärnet och även anställd militär från Lv6 deltog i sökandet. Dessutom flera hundra frivilliga som engagerats av Missing People. Polisen satte in stora resurser och hade sin samlingspl­ats vid Vinbergs kyrka. De använde både hundpatrul­ler och helikopter. Sökområdet utvidgades också hela tiden.

– Vi söker igenom hela skolområde­t för att kolla så att pojken inte finns här, sa Jacob Sjögren, polis i Falkenberg, när även Hjortsberg­sskolan genomsökte­s.

Pojken går i skolan där, och man ville förvissa sig om att han inte höll sig undan i en för honom invand miljö.

Under förmiddage­n stoppades även tågtrafike­n i Falkenberg under någon timme för att polisen skulle söka igenom tågtunneln vid Tröingeber­g.

DET RESULTATLÖ­SA sökandet gjorde att polisen på eftermidda­gen inledde en förundersö­kning med rubricerin­g misstänkt människoro­v.

– Det betyder inte att vi vet att han blivit utsatt för brott. Vi har inte skäl att tro det. Men det är nödvändigt för att vi ska kunna använda oss av tvångsmede­l, sa polisens presstales­person Stefan Gustafsson och fortsatte:

– Han kan ju befinna sig inomhus i en fastighet någonstans och därför måste vi kunna gå in och titta efter honom där också.

Dessutom är den inledda förundersö­kningen ett sätt för polisen att vara förberedd om brottsmiss­tankar senare skulle uppstå.

Polisen kontaktas på telefonnum­mer 114 14 om man har uppgifter om var pojken kan befinna sig. Han uppges ha varit klädd i klarblå jacka och svarta skor med reflex. Han är cirka 140 centimeter lång med blont hår ner till öronen.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? STORT SÖKPÅDRAG. Många frivilliga samlades under onsdagen för att söka efter pojken som försvann i tisdags kväll.
Bild: OLA FOLKESSON STORT SÖKPÅDRAG. Många frivilliga samlades under onsdagen för att söka efter pojken som försvann i tisdags kväll.
 ??  ?? INTENSIVT SÖKANDE. Under hela tisdagsnat­ten och hela onsdagen hjälpte frivilliga till att leta efter den försvunne pojken.
INTENSIVT SÖKANDE. Under hela tisdagsnat­ten och hela onsdagen hjälpte frivilliga till att leta efter den försvunne pojken.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON
 ??  ?? HJÄLPER TILL. Ronny Andersson och Emelie Kindén var några som anslöt sig till Missing people.
HJÄLPER TILL. Ronny Andersson och Emelie Kindén var några som anslöt sig till Missing people.
 ??  ?? FÖRSTÄRKNI­NG. Även militär och hemvärnet ställde upp och letade efter pojken.
FÖRSTÄRKNI­NG. Även militär och hemvärnet ställde upp och letade efter pojken.
 ??  ?? SÖKTE. Polisen skickade upp en helikopter som cirkulerad­e över Falkenberg.
SÖKTE. Polisen skickade upp en helikopter som cirkulerad­e över Falkenberg.
 ??  ?? GER INTE UPP. Jenny Widén, polisens presstales­person.
GER INTE UPP. Jenny Widén, polisens presstales­person.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden