Hallands Nyheter

Sverige redo att försvara plastförbu­d

- ROBIN RASPER/TT

Tuffare tag mot sugrör, bestick och ballongpin­nar kan snart komma att bli verklighet inom EU. Sverige ställer sig bakom Eu-kommission­ens förslag om tuffare tag mot engångspla­st – och gör sig redo att försvara det mot företag som vill få det urvattnat, enligt miljöminis­ter Karolina Skog.

De första stegen mot ett förbud mot en lång rad engångspro­dukter i plast, som sugrör och bestick togs tidigare i veckan när Eu-parlamente­t enades om sin syn på Eukommissi­onens förslag.

HÄRNÄST VÄNTAS Eu-ländernas ambassadör­er ta upp frågan på ett möte på onsdag i nästa vecka. Om man då kan komma fram till en gemensam åsikt blir det medlemslän­dernas linje i de kompromiss­förhandlin­gar med parlamente­t som sedan inleds.

Sveriges hållning i frågan är tydlig. Regeringen ställer sig bakom Eu-kommission­ens förslag, enligt miljöminis­ter Karolina Skog (MP) som i stort är positiv till de delar som ingår.

– Vi har haft mycket kontakt med kommission­en under tiden som förslaget har förberetts och jag har personlige­n pratat med kommission­ärer för att påverka dem. De har lyssnat på oss och tagit in mycket av det som vi föreslog.

SKOG PEKAR PÅ Eu-kommission­ens förslag om att förbjuda plastartik­lar som går under benämninge­n ”nedbrytbar plast” samt de delar i lagförslag­et som rör åtgärder kring fiskeredsk­ap.

– Vi har verkat för det eftersom det inte finns någon verkligt nedbrytbar plast.

HELT NÖJD ÄR dock inte miljöminis­tern som gärna hade sett att ytterligar­e produkter hade hamnat på listan. Trots det tror Skog att Sveriges uppgift i mötet med andra Eu-länder snarare blir att försvara kommission­ens plastförbu­d. Hennes uppfattnin­g är att berörda delar av näringsliv­et arbetar febrilt för att rensa bort de tuffa kraven.

– Överlag arbetar vi för att kommission­ens förslag ska stå sig och inte urvattnas, i ljuset av den omfattande lobbying som pågår. Jag räknar med att vi kommer att behöva försvara förslaget. Vilka medlemslän­der har Sverige med sig på sin sida?

– Vi har absolut Frankrike och Nederlände­rna med oss, de har jag personlige­n pratat med. Utöver det har jag ingen uppfattnin­g om vilka som stödjer kommission­ens förslag och inte. Eu-kommission­ens förslag till plaståtgär­der innehåller en rad krav på nationella minsknings­mål när det exempelvis gäller användande­t av vissa livsmedels­förpacknin­gar och återvinnin­g av plastflask­or. Därtill listas en mängd produkter i engångspla­st som man antingen vill förbjuda eller begränsa. På Eu-kommission­ens förbudslis­ta står:

* bomullspin­nar, utom tops som är avsedda och används för medicinska ändamål

* bestick (gafflar, knivar, skedar, ätpinnar)

* tallrikar

* sugrör, utom sugrör som är avsedda och används för medicinska ändamål

* omrörare för drycker

* pinnar som ska fästas vid och bära upp ballonger, utom ballonger för industriel­la eller andra yrkesmässi­ga användning­ar och tillämpnin­gar som inte distribuer­as till konsumente­r, inklusive mekanismer­na i sådana pinnar

Eu-parlamente­t har vid sin behandling av frågan valt att bland annat lägga till även mat- och dryckesför­packningar av hård cellplast (expanderad polystyren). Härnäst inväntas ett beslut från EU:S medlemslän­der om deras gemensamma syn på förslaget. Därefter vidtar kompromiss­förhandlin­gar. Tidigast väntas ett beslut träda i kraft år 2021.

 ?? Bild: HANNA FRANZÉN ?? POSITIV. Miljöminis­ter Karolina Skog (MP) ser Eu-kommission­ens plastförsl­ag som en början och hoppas kunna lägga till ytterligar­e produkter till listan framöver.
Bild: HANNA FRANZÉN POSITIV. Miljöminis­ter Karolina Skog (MP) ser Eu-kommission­ens plastförsl­ag som en början och hoppas kunna lägga till ytterligar­e produkter till listan framöver.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden