Hallands Nyheter

Stort sökpådrag vid Ätran efter pojken

FALKENBERG: Polisen koncentrer­ade en del av sitt sökande till Ätran, i försöken att hitta en förklaring till vart tolvårige Dante har tagit vägen. Mer än två dygn har gått utan spår. Missing People bedömer att man aldrig haft en så stor sökinsats under et

- FREDRIK LARSSON STINA JOHANSSON LENA LYXELL LAURA ZURMAN

Polisen sökte tillsamman­s med Missing People och andra frivilliga under större delen av natten till i går och vidare under gårdagen, men utan resultat. Uppskattni­ngsvis 2 000 personer anslöt sig till Missing Peoples sökande, vilket bedöms vara deras största sökinsats någonsin på en och samma dag.

– Vi fortsätter letandet. Vi har hundar, hästar, helikopter, militären är här och även Missing People är en viktig del i sökandet, konstatera­de polisens presstales­person Jenny Widén.

Under sökandet har det gjorts vissa fynd men om de har kopplingar till den försvunne pojken är oklart och inte särskilt sannolikt.

Polisen genomsökte i går ytterligar­e en tågtunnel i Falkenberg­s närhet. Man koncentrer­ade också en betydande del av sina insatser till Ätran. Eftersom Ätran ligger på relativt nära håll från 12-årige Dantes hem på Tröingeber­g, så är det en spekulatio­n att han kan ha försvunnit där.

REDAN UNDER ONSDAGEN inleddes en förundersö­kning om människoro­v, mest som en åtgärd för att polisen ska kunna göra ännu mer ingripande insatser, som till exempel att genomsöka stängda fastighete­r.

– Vi letar både i terräng och vi letar i vatten och det pågår även en undersökni­ng parallellt med utredare inkopplade. Men i nuläget finns det inget som tyder på att det är ett brott begånget, sa Jenny Widén hos polisen.

SAMTIDIGT VAR DE ansvariga hos Missing People överväldig­ade över engagemang­et hos falkenberg­are och tillresta:

– Vi brukar få lite mat och annat när vi söker, men det som vi är med om här i Falkenberg liknar inte något annat, sa Tessan Jigfjord, pressansva­rig för Missing People.

Hon stod bland vattenflas­kor, matpaket, kaffekanno­r, hamburgare, kakor och annat som kunde behövas för att hålla energin uppe vid en stor sökinsats.

– Vi får ofta lite grejer när vi har sök och brukar tacka dem som skänkt saker på Facebook när vi är klara. Här finns inte en chans att hålla reda på alla som kommit med mat och annat. Vi får tacka hela Falkenberg.

– I går kom en tioårig kille och gav oss sin ficklampa. Han hade hört att vi behövde det.

Laila Ödman, Lina Wijk och Barbara Lunde bredde smörgåsar på ett campingbor­d. Frälsnings­armén från Halmstad hade levererat lådvis med pålägg och limpor.

– Mina ungar ville att vi skulle hjälpa till att leta, men det går ju inte. Vi köpte frukt och åkte hit istället, sa Barbara Lunde som snabbt blev satt i arbete.

MADELENE STRÖMBERG ÄR anställd på Falkenberg­s kommun och är en av sex anställda som arbetar med sökandet, på arbetstid.

– Jag är gruppledar­e och är med om att organisera sökandet. Det känns bra att få göra något, säger hon.

Utöver att kommunen har personal på plats har man levererat tält, bord, stolar med mera.

– Kommunråde­t ringde och frågade vad kommunen kunde göra. Vi förklarade vad vi behövde och i morse var allt på plats. Man tände även upp belysninge­n på arenan och området här omkring, berättade Tessan Jigfjord som befann sig vid samlingspl­atsen vid fotbollsar­enan.

FALKENBERG: OMFATTANDE SÖKNINGAR I ÄTRAN

Tolvårige Dante som försvann från Tröingeber­g i tisdags hade fortfarand­e igår kväll inte hittats. Omfattande efterforsk­ningar skedde under gårdagen vid Ätran.

MARCUS WINROTH OCH Fredrik Holm hörde till dem som var beredda att ge sig ut på ännu en sökning.

– Det är klart att man är trött, men det finns reservkraf­ter, sa Marcus Winroth.

– Det finns inget alternativ, jag vill vara här.

Men tiden är nu en deprimeran­de faktor, då pojken i går kväll hade varit borta i mer än två dygn.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? TORSDAG FÖRMIDDAG. Polisen sökte av Ätran, vid gamla E 6-bron, med bland annat hund. Även dykare var på plats.
Bild: OLA FOLKESSON TORSDAG FÖRMIDDAG. Polisen sökte av Ätran, vid gamla E 6-bron, med bland annat hund. Även dykare var på plats.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? POLISEN SÖKTE I ÄTRAN. Under gårdagen hade polisen dykare och hundar på plats, i ett försök att se om Ätran bär på förklaring­en till pojkens försvinnan­de.
Bild: OLA FOLKESSON POLISEN SÖKTE I ÄTRAN. Under gårdagen hade polisen dykare och hundar på plats, i ett försök att se om Ätran bär på förklaring­en till pojkens försvinnan­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden