Hallands Nyheter

Det behövs resurser – inte samtalster­api

-

Det är ett orehört hån mot inte minst alla de kvinnor som håller uppe vår välfärd i vård, skola, sjukvård, handel och omsorg.

artikeln ”Sjukskrivn­ingar kostar Halland 1,8 miljarder” (31/10).

ARBETSLIV. En artikel i HN 27 oktober beskriver hur pensionsbo­laget Skandia räknat på att sjukskrivn­ingar kostade Halland 1,8 miljarder 2017. Nästan hälften var sjukskrivn­ingar för psykisk ohälsa.

Enligt Skandias hälsostrat­eg Kristina Hagström finns ingen ordentlig forskning om orsakerna och enligt Skandias försäljnin­gschef i Halland Mats Bengtsson är det ”läskigt att siffrorna stiger…”. Han rekommende­rar samtalster­api och sjukgymnas­tik.

VISST FINNS DET forskning. Gå till Arbetsmilj­överket och man skall enkelt finna den.

Dessutom kom OECD med en gedigen rapport redan 2013 som visar kraftigt stigande psykisk ohälsa, mest hos unga och allra mest hos unga kvinnor.

Det som tycks vara en gåta för Skandia, är det inte för en allt mer osynliggjo­rd arbetarkla­ss, mestadels kvinnor, som länge vittnat om en ohållbar situation i arbetslive­t. Omsorgsper­sonal gråter innan de ska till jobbet. Utmattning­ssyndrom, värk och hjärtinfar­kt är vardag.

ATT SNICKSNACK­A OM samtalster­api och sjukgymnas­tik är ett oerhört hån mot inte minst alla de kvinnor som håller uppe vår välfärd i vård, skola, sjukvård, handel och omsorg. Och de gör det

Det som tycks vara en gåta för Skandia, är det inte för en allt mer osynliggjo­rd arbetarkla­ss, mestadels kvinnor, som länge vittnat om en ohållbar situation i arbetslive­t.

med sina kroppar och sin psykiska hälsa i vågskålen. Dessutom till en hånfullt låg lön och skrattreta­nde låg pension.

Det krävs mer personal, mer resurser och sänkt arbetstid.

Detta vet alla utom Skandia och de ansvariga politikern­a.

Ulla Ohlsson Lilian Granberg sjuksköter­skor och medlemmar i Kommunisti­ska partiet Skriver du under med ditt namn? Ta gärna en selfie eller en annan bild av dig själv och skicka in den med insändaren. Håller med insändaren. Kamera öker Tryggheten och kunderna stjäl mindre.

Marcus Dufwa: Och kommunistd­ikaturen Kinas övervaknin­g är inte heller i strid med människors integritet. Menar har man rent mjöl i påsen så.

Tony Nilsson: Om vi nu återgår till problemet att folk stjäl i affärerna så visst är det bättre med en gammal hederlig skylt. "Du skall inte stjäla".

Marianne Gabrielsso­n:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden