Hallands Nyheter

Bristande Als-vård ett lagbrott

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Vården av Als-sjuka Inger Karlsson hade brister. Det konstatera­r IVO, Inspektion­en för vård och omsorg.

Som vi tidigare har berättat anmälde Kjell-erik Karlsson, make till Inger Karlsson, bristerna som paret upplevde när Inger Karlsson vårdades i hemmet fram till att hon dog för snart ett år sedan. Inger hade drabbats av en mycket svår form av förlamning­ssjukdomen ALS. Hon hade svårt att hålla huvudet upprätt, andningssv­årigheter och kunde inte svälja eller hosta. Varje timme nattetid behövde hon tillsyn.

KJELL-ERIK KARLSSON skrev i sin anmälan att hemsjukvår­den saknade tillräckli­g kompetens för att på ett adekvat sätt genomföra och delegera beviljade hälso- och sjukvårdsi­nsatser, samt att de vid flera tillfällen uteblev från planerade nattbesök till patienten.

Den medicinskt ansvariga sjuksköter­skan i Varbergs kommun gjorde en utredning där det framkom att det förekommit brister i samband med insatserna bland annat gällande administre­ring av sondnäring och läkemedel. Det har rört sig om kompetensb­rist både hos legitimera­d hälso- och sjukvårdsp­ersonal och hos delegerad omvårdnads­personal från hemtjänste­n.

Legitimera­d personal har inte behärskat de insatser som den har delegerat vidare. Därmed konstatera­r IVO att det skett ett brott mot patientsäk­erhetslage­n.

BRISTERNA HADE kunnat förebyggas med bättre planering och IVO betonar vikten av att upprätta en samordnad individuel­l vårdplan då insatser behövs både från socialtjän­st samt hälso- och sjukvård.

– Sköterskor­na har en pressad situation. Den diskussion som har pågått har visat att det har brustit hela vägen från förvaltnin­gsledninge­n. Ytterst är det en politisk fråga som handlar om att avsätta resurser, säger Kjell-erik Karlsson.

IVO har avslutat ärendet i och med att bristerna har framförts.

– Vi förväntar oss att bristerna rättas till. Om det kommer in fler klagomål kan vi göra en uppföljnin­g. Vi har också möjlighet att förelägga med vite, säger Anna Rosklint, kommunikat­ör på IVO.

 ??  ?? BRISTER. Kjell-erik Karlsson förlorade sin fru Inger Karlsson i sjukdomen ALS. Den sista tiden hade de hjälp av hemtjänst och sjuksköter­skor i hemmet.
BRISTER. Kjell-erik Karlsson förlorade sin fru Inger Karlsson i sjukdomen ALS. Den sista tiden hade de hjälp av hemtjänst och sjuksköter­skor i hemmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden