Hallands Nyheter

”Nuvarande hastighete­r måste hållas”

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

”Vi håller på att fördärva våra leder, såvida man inte ställer krav om att de bostäder som byggs måste tåla en trafik som går i 60 kilometer i timmen.” Det säger hamn- och gatunämnde­ns Lennart Isaksson (S).

Som så ofta när det gäller stadsplane­ring står olika intressen mot varandra. I det här fallet kommer gissningsv­is behoven av en snabb och tillgängli­g trafikled krocka med behovet av bostäder.

Jag frågar Lennart Isaksson (S), vice ordförande i hamn- och gatunämnde­n, vad han tycker om byggplaner­na längs Västkustvä­gen.

– Som du beskriver det kommer det ju bli en lokalgata om man inte gör något. I så fall är det 30, 40 kilometer i timmen som gäller. Det är konstigt, för i förtätning­sstrategin är ju Västkustvä­gen undantagen från förtätning, säger Lennart Isaksson. Tycker du det är dumt att släppa fram bostäder längs Västkustvä­gen?

– Nej, det kan jag inte tycka för vi behöver ju bostäder. Men frågan är hur trafiken och bostäderna ska kunna samexister­a.

”Det ska inte bli 30 kilometer och studsa fram över gupp.” STEFAN STENBERG (C) byggnandsn­ämnden

NÄMNDENS ORDFÖRANDE Tobias Carlsson (L) är säker på att frågan om sänkt hastighet kommer att dyka upp, och han gillar det inte.

– Exemplet Alunskiffe­rn, där hastighete­n sänkts, får inte bli ett mönster för hur vi gör med våra leder. Nuvarande hastighete­r på Västkustvä­gen måste hållas. Sänker man hastighete­n får vi inte de trafikflöd­en som vi vill ha där. Och ju fler korsningar och rondeller man bygger desto lägre blir snitthasti­gheten.

– Infarter har vi ju rätt bra med, men när det gäller den norr- och södergåend­e trafiken är det bara Västkustvä­gen och sedan Österleden – i den mån den nu blir en led – som ska ta hand om trafiken. Risken är att vi trycker vi ner trafiken till Västra Vallgatan och Birger Svenssons väg igen om vi sänker hastighete­n på Västkustvä­gen.

När staden växer och trafiklede­rna får gatukarakt­är tar det längre tid att ta sig in till stan med bil. Den som kommer från exempelvis Valinge måste numera hålla sig till 40 kilometer i timmen redan från Trönninge.

– De som bor utanför stan kommer inte att köra in till centrum och göra sina ärenden där om det tar för lång tid. Det blir enklare att åka till Ullared och Kungsmässa­n och det nya området vid Falkenberg­s station. Det här får konsekvens­er för Varberg i framtiden, säger Tobias Carlsson.

STEFAN STENBERG (C), ordförande i byggnadsnä­mnden, säger sig också värna trafiken.

– Det är viktigt att man inte bygger så mycket och så nära att man inte kan köra med samma hastighete­r som i dag. Grundidén är att man ska kunna köra i den hastighet man har nu. Det ska inte bli 30 kilometer och studsa fram över gupp. Förtätning­sstrategin avråder från förtätning längs Västkustvä­gen och ändå har ni i byggnadsnä­mnden sagt ja till tre planansökn­ingar om hundratals bostäder i år, efter att strategin antogs av fullmäktig­e. Varför?

– Det är fråga om hur mycket man bygger. Och tittar man på de enskilda objekten är det ganska naturligt att det är områden som behöver förändras. Den gamla bensinmack­en vid Brunnsberg exempelvis – ingen vill att det ska se ut som det gör nu. Och om Varberg Energi flyttar – ja, då är det väl lämpligt med bostäder där, säger Stefan Stenberg.

STEFAN STENBERG MENAR att vägen kommer att vara prioritera­d i det kommande planarbete­t.

– Det är viktigt att Västkustvä­gen är kvar som en genomfarts­led där man kan hålla någotsånär fart. Det ska inte byggas så man måste sänka farten. Det är viktigt.

– Det ska inte bli bostäder rätt ut i gatan så man måste köra i 30, det är inte tanken. Då blir det fel, säger Stefan Stenberg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden