Hallands Nyheter

Werner föreläste i Varberg

-

29-årige Jack Werner är mannen som gav källkritik­en ett ansikte. På torsdagen föreläste han för närmare 250 gymnasieel­ever i Varberg.

– Om jag gav källkritik­en ett ansikte så var det oförtjänt och även om jag har gjort mycket så handlar det till stora delar om tur och tajming, säger en ödmjuk Jack Werner när vi ses ett tag innan hans föreläsnin­g.

Frilansjou­rnalisten och författare­n har många punkter på sitt cv men höjer sig verkligen inte till skyarna på något sätt. Han gör det som känns roligt för stunden och tröttnar han så byter han spår.

– Jag kan tycka nuförtiden att jag börjar tröttna lite på min egen röst, säger han.

Däremot har uppenbarli­gen inte lyssnarna tröttnat på hans röst och hans podcast Creepypodd­en lockar i snitt 130 000 lyssnare varje vecka. I podden tar han upp skräckhist­orier från lyssnarna och nätet.

FÖR MÅNGA ÄR han däremot igenkänd för sitt arbete kring källkritik på nätet och tillsamman­s med kollegorna Åsa Larsson och Linnea Jonjons startade de upp Viralgrans­karen i tidningen Metro. Där de gick till botten med rykten och artiklar som spreds på nätet för att se om de verkligen stämde.

– Det fanns en känsla av att det gick runt mycket på sociala medier som inte stod rätt till men att man inte hade formulerat vad problemet var. Det vi gjorde var att formulera problemet och bad folk skicka in exempel på om de stötte på det här problemet, enkelt förklarat.

NU HAR HAN även släppt sin första bok: ”Ja skiter i att det är fejk, det är förjävligt ändå” som handlar om just myter och fejkade historier på nätet.

– Titeln har den fått ifrån en story om att Alva nio år ska ha fått kvarsittni­ng för att ha haft en svensk flagga på Iphone-skalet. Folk kommentera­de sen att det inte stämde och då var det en snubbe som skrev just ”ja skiter i att det är fejk, det är förjävligt ändå”.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? EXPERT PÅ NÄTET. HN fick sig en pratstund med Jack Werner innan föreläsnin­gen i Varberg.
Bild: ANNIKA KARLBOM EXPERT PÅ NÄTET. HN fick sig en pratstund med Jack Werner innan föreläsnin­gen i Varberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden