Hallands Nyheter

Nya vattentorn­et ska få en vågad design

- OLOF SVAHN 010-471 50 25 olof.svahn@hn.se

”Konstrukti­onen ska se ut att skutta fram över marken” PER HULTCRANTZ Arkitekt

Nu presentera­s designen för Varbergs nya vattentorn – en böljande konstrukti­on som ska skutta fram över Bastekulle­n.

Vivabs nya vattentorn i Varberg har varit på gång sedan 2015, men det är först nu som den vattenbära­nde konstrukti­onen fått ett utseende.

ARKITEKTBY­RÅN WHITE STÅR för designen efter att deras bidrag VÅGA vann över en jury med representa­nter från både Vivab och Varbergs kommun.

– Vi tycker att ordet våga represente­rar Varbergs identitet som en stad där vatten och hav spelar en enormt stor roll, säger Mattias Lind från White arkitekter.

Men det finns mer till ordet våga än bara uppenbara anspelning­ar på västkusten. Det nya vattentorn­et – som kanske borde kallas för något annat än just ett torn – kommer ha formen som en böljande våg.

– Jag tycker att konstrukti­onen ska se ut att skutta fram över marken. Det ser spänstigt ut, säger arkitekten Per Hultcrantz.

DET NYA VATTENTORN­ET kommer bli runt 150 till 180 meter långt, med pelare på 30 meter som går från öst till väst, och kommer ha möjlighet att lagra upp till 10 000 kubikmeter vatten. Fyra gånger så mycket som Håstens vattentorn klarar av.

Byggstart blir förmodlige­n i början av 2020 och två år senare hoppas Vivab att konstrukti­onen ska vara färdig. Innan dess ska en detaljplan tas fram och i nuläget finns en rambudget på runt 85 miljoner kronor för betongkons­truktion och grundläggn­ing.

Men mer specifikt om kostnaden ville Vivab inte gå ut med i dagsläget.

– Det är en förhandlin­g som pågår och vi har räknat på det men det vill vi inte gå ut med i dag. Det är helt idiotiskt att göra det enligt min mening, säger Vivabs ordförande Peter Sjöholm.

I SEPTEMBER 2015 stod det klart att ett nytt vattentorn ska byggas på Bastekulle­n i Träslöv, öster om Varbergs stadskärna.

Detta eftersom nya bostadsomr­åden i Torpa, Östra Träslöv och Lindberga kräver mer vatten än vad det nuvarande vattentorn­et på Håstensber­get kan leverera. hn.se

 ?? Bild: WHITE ARIKTEKTER ?? VÅGAD DESIGN. Tack vare placering på Bastekulle­n kommer nya vattentorn­et vara synligt från Österleden och E6.
Bild: WHITE ARIKTEKTER VÅGAD DESIGN. Tack vare placering på Bastekulle­n kommer nya vattentorn­et vara synligt från Österleden och E6.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden