Hallands Nyheter

Alliansen vann om vårdavgift­er

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 redaktione­n@hn.se

Allianspar­tierna vann första ronden mot Socialdemo­kraterna om nästa års budget för Region Halland. Vid en votering i regionstyr­elsen valde MP att lägga ner sin röst och till fullmäktig­es möte väntas SD gå fram med ett eget förslag.

– Jag är nöjd med att det nu är vår budget som föreslås antas i regionfull­mäktige, men jag tror inte någon känner sig nöjd med det ekonomiska läget, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande.

Det som skiljer alliansens och Socialdemo­kraternas förslag åt gäller bland annat höjningen av patientavg­ifter. Några av dem är man överens om, exempelvis för besök på vårdcentra­l, akuten och sjukresa med taxi. S vill däremot inte införa en avgift för ambulansvå­rd och för de som slarvar bort eller missköter en hörapparat eller tandställn­ing.

– Men S vill gå ännu längre än oss när det gäller avgiften till akuten. Redan om vi höjer till 450 kronor så får vi den dyraste avgiften i landet, säger Mikaela Waltersson.

Socialdemo­kraterna föreslår en höjning till 500 kronor, vilket motiveras med att man vill styra besök från akuten till vårdcentra­len.

BÅDA SIDORNA VILL behålla satsningen på dubbelt ob-tillägg för sjuksköter­skor som jobbar natt och helg, men S vill inkludera även undersköte­rskor, till en kostnad av elva miljoner.

För ett par veckor sedan deklarerad­e Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et att de ingått en valteknisk samverkan på regionnivå. Vid onsdagens regionstyr­elsemöte valde dock Miljöparti­et att lägga ner sin röst, både vad gäller budget och avgiftshöj­ningar.

Sverigedem­okraterna har under nuvarande mandatperi­od en stol i styrelsen, men ledamoten är numera politisk vilde och valde även han att lägga ner sin röst i avgiftsfrå­gan. Gällande budgeten röstade Jerzy Golowkin på alliansens förslag.

– Vad jag förstått kommer SD att lägga fram ett eget budgetförs­lag till regionfull­mäktige, men ingen har sett det ännu, säger Mikaela Waltersson.

HN HAR SÖKT Sverigedem­okraternas och Miljöparti­ets gruppledar­e, men inte lyckats nå dem.

 ?? Bild: HN/ARKIV ?? OENIGT. De politiska blocken har olika syn på vårdavgift­erna under nästa år.
Bild: HN/ARKIV OENIGT. De politiska blocken har olika syn på vårdavgift­erna under nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden