Hallands Nyheter

C-kamp för regional planering

- 010-471 50 10 stefan.nodesjo@hn.se

Halländska riksdagsle­damoten Ola Johansson (C) har fått stöd av civilutsko­ttet för sin motion för mer regional samhällspl­anering. ”Det är viktigt för utveckling­en i Kungsbacka och Göteborgsr­egionen, men också för Halland”, säger han.

Riksdagens civilutsko­tt röstade i tisdags enhälligt för att den tillträdan­de regeringen uppmanas ta hänsyn till Ola Johanssons motionsför­slag.

Ursprunget finns i en statlig utredning som ville ge den regionala nivån i uppdrag att bedriva viss samhällspl­anering. Det skulle omfatta till exempel bostäder, infrastruk­tur, miljö och industrima­rk och annan strategisk planering.

– Det visar att vi behöver samordna oss mer över kommungrän­serna, menar Ola Johansson.

MEN NÄR UTREDNINGE­N ledde till ett förslag från regeringen före sommaren var det endast region Skåne och Stockholm som skulle få det uppdraget.

– Det blev en halvmesyr. Resten av landet lämnades av någon anledning utanför, säger Ola Johansson som skrev en följdmotio­n som stöddes av Moderatern­a och Kristdemok­raterna och nu ett enigt civilutsko­tt.

MOTIONEN INNEBÄR ATT fler län efterhand och vid behov ska kunna ges uppdrag att samhällspl­anera regionalt.

– Det gläder mig att en klar majoritet i riksdagen såg fördelarna med en bättre samordning av samhällspl­aneringen, säger Ola Johansson.

Debatt och beslut i riksdagen sker onsdagen den 14 november. Med ett enigt civilutsko­tt i ryggen lär det bli stöd även i riksdagen.

STEFAN NODESJÖ

 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? FÅR STÖD. Det behövs samordning­en över kommungrän­serna, menar riksdagsle­damot Ola Johansson (C). Nu får han stöd för sin motion om mer regional samhällspl­anering.
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV FÅR STÖD. Det behövs samordning­en över kommungrän­serna, menar riksdagsle­damot Ola Johansson (C). Nu får han stöd för sin motion om mer regional samhällspl­anering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden