Hallands Nyheter

Viktigt att lyssna på barnens tankar

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Hur pratar man med sina barn när en sådan här händelse inträffar? Barnpsykol­og Susanne Sköld har några tips till föräldrar.

Susanne Sköld arbetar på barn- och ungdomspsy­kiatrimott­agningen i Falkenberg (Bup).

– Först och främst är det svårt att säga något generellt. Det beror på vad barnet är i för ålder. Men det viktigaste är att barnen har vuxna som är närvarande och finns där. Att man skapar tid och utrymme för att bemöta vad de har för tankar och känslor.

– OM BARNEN är ledsna eller oroliga ska man förklara att det är helt naturligt och ingenting konstigt i sådana här fall.

Att vara öppen och hålla sig till sanningen är annat att tänka på. Ge en enkel version av vad som hänt.

– Om barn får höra talas om någonting som hänt som gör dem oroliga kan de börja fantisera ihop hemska saker och bygger upp föreställn­ingar som skrämmer upp dem ännu mer. Därför är det viktigt att lyssna in konkret vad de tänker.

– FÖRKLARA ATT det är ovanligt att sådant händer och att det är väldigt många vuxna som är engagerade. Att alla är fokuserade på situatione­n och försöker hjälpa till för att det ska lösa sig. I det här fallet har det ju varit en helt otrolig uppslutnin­g. Är det något man inte ska göra?

– Man ska inte spekulera och lägga in sin egen oro och sina egna farhågor i samtal med barnen. Utan vara inriktad på att lugna och ge hopp, summerar Susanne Sköld.

 ?? Bild: MÅRTEN SAMUELSON ?? BARNPSYKOL­OG. Susanne Sköld arbetar på barn- och ungdomspsy­kiatrimott­agningen i Falkenberg.
Bild: MÅRTEN SAMUELSON BARNPSYKOL­OG. Susanne Sköld arbetar på barn- och ungdomspsy­kiatrimott­agningen i Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden