Hallands Nyheter

Ny modell ska fånga unga på glid

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

S-majoritete­n i Falkenberg vill hitta en modell för ungdomar som är på väg att halka snett. I budgeten satsas det därför 600 000 kronor för att finna möjliga insatser.

I den nya budgeten, under rubriken vårdkedjan för barn och unga, är det avsatt 600 000 kronor under 2019.

Socialförv­altningen och barnoch utbildning­sförvaltni­ngen ska under ett år arbeta fram en modell för hur man kan göra tidigare insatser för barn och ungdomar som inte mår bra och som är i behov av stöd.

– Det kan handlar om människor som har hamnat i beroende av något slag, eller hemmasitta­re som inte går till skolan. Ja, hela den gruppen av barn och ungdomar som är på väg ut ur systemet, säger Per Svensson (S), blivande kommunråd i Falkenberg­s kommun.

MARKUS JÖNGREN (MP) hoppas på att det ska bli en kommunikat­ionskanal mellan de två förvaltnin­garna.

– För som det är nu så är det beroende på vilken socialsekr­eterare eller lärare som är inblandad för att de ska prata med varandra eller inte. Ju tidigare som de börjar prata med varandra, desto tidigare kan man upptäcka och göra någonting åt ungas problem.

SATSNINGEN PÅ ELEVHÄLSAN (totalt 2,2 miljoner kronor, statsbidra­g tillkommer) och vårdkedjan hänger ihop.

– Ett av skälen till att de stannar hemma är för att de inte mår så bra i skolan, säger Lars Fagerström (L).

Georgia Ferris (KD) berättar att undersökni­ngar bland elever visar att det är många flickor som går i högstadiet som säger att de upplever en konstant stress och press.

– Det är också något som vi kan hjälpa till med genom en ökad elevhälsa. Många idag vet inte vart de ska vända sig. Då blir det att eleven går till läraren som inte har rätt verktyg för att hjälpa till med problemen. Därför är det så viktigt att få in fler kuratorer.

Det finns även signaler om att droger bland unga i Falkenberg har ökat.

– Polisen menar ju det, att droger har ökat under senaste åren. Sen har vi ingen statistisk säkrad bild av det. Men polisens rapporter om en ökning är tydlig. Tyvärr är det så, säger Per Svensson.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? ENADE. Markus Jöngren (MP) och Lars Fagerström (L) satsar pengar i budgeten för att fånga upp ungdomar som är på väg att hamna snett.
Bild: OLA FOLKESSON ENADE. Markus Jöngren (MP) och Lars Fagerström (L) satsar pengar i budgeten för att fånga upp ungdomar som är på väg att hamna snett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden