Hallands Nyheter

Ny lag har redan haft effekt

- TT

Den nya sexualbrot­tslagen med krav på samtycke har redan haft betydelse i flera fällande domar, visar en genomgång av Ekot i Sveriges Radio. – Vi har fått en helt ny spelplan nu, säger åklagare Christina Voigt.

Ekot har granskat 20 fällande våldtäktsd­omar där brottet begåtts efter den 1 juli, då lagen trädde i kraft. I fyra av fallen har den skärpta lagstiftni­ngen haft betydelse för domen, enligt Ekot.

– Vi har fått en helt ny spelplan nu. För de situatione­r som vi nu bedömer, de kunde på sin höjd bedömas som ett sexuellt ofredande. Men de här situatione­rna bedöms nu som våldtäkter, säger Christina Voigt, kammaråkla­gare i Stockholm, till radion.

Hon var åklagare i ett av de första fall där en man dömts för våldtäkt efter sex utan samtycke. Det skedde på en efterfest där kvinnan somnat på en soffa och vaknat av att mannen klätt av och sedan våldtagit henne.

Mannen fick två års fängelse, men har överklagat domen.

– Hade man gått efter den gamla lagstiftni­ngen så hade han på sin höjd blivit dömd för ett sexuellt ofredande och kanske fått någon månads fängelse eller böter, säger Voigt.

Den nya lagen ställer krav på samtycke vid sex. Tidigare krävdes att det förekommit våld, hot eller att målsägande­n varit i en särskilt utsatt situation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden