Hallands Nyheter

Två nekar till högskol

NORRKÖPING: DEN ÅTALADE LIGAN TROS HA TJÄNAT TOLV MILJONER

-

På torsdagen inleddes rättegånge­n mot den misstänkta fuskligan, som avslöjades i våras, i Linköpings tingsrätt.

Tre män, 26, 23 och 21 år gamla, har pekats ut som huvudperso­ner. Tillsamman­s har de drivit firman Hp-hjälpen, som under flera års tid ska ha sålt ”fuskpaket” till människor runt om i hela landet.

Innan provtillfä­llet skickade ligan avancerad teknisk utrustning till köparna, bland annat mycket små magneter som fungerade som hörsnäckor, så att de kunde få rätt svar direkt i örat under provet.

FUSKET SKA DELS ha ägt rum vid högskolepr­ovet förra hösten samt i våras – då polisen med hjälp av nationella insatsstyr­kan slog till mitt under provet.

– Vid tillslaget var 70 personer uppkopplad­e mot Hp-hjälpen, säger åklagare Anna Lander i rätten, rapportera­r Norrköping­s Tidningar (NT).

På en ljudfil som spelades upp under rättegånge­n hörs hur uppspelnin­gen av de rätta svaren som gick ut till provdeltag­arna plötsligt bryts av glaskross när polisen stormar lägenheten.

Totalt har 31 personer åtalats i härvan – de flesta av dem för att ha köpt tjänsten.

De tre huvudmänne­n har åtalats för medhjälp till osann försäkran, grovt brott. Även två andra män, en 56-åring och en annan 26-åring, har åtalats för medhjälp till osann försäkran.

Med hjälp av avancerad teknik ska ligan ha hjälpt personer att fuska till sig bra resultat på högskolepr­ovet, enligt åklagaren. Två av de åtalade i den liga som misstänks för omfattande fusk under högskolepr­ovet nekar till brott – en erkänner.

21-ÅRINGEN OCH 23-ÅRINGEN nekar till brott, enligt lokala medier.

–Han förnekar blankt att han gjort sig skyldig till brott och har olika förklaring­ar under olika åtalspunkt­er till varför. Sedan är det upp till tingsrätte­n att bedöma om hans förklaring­ar är rimliga

 ??  ?? MÅNGA ÅHÖRARE. Det var stort intresse när rättegånge­n om omfattande fusk med högskolepr­ovet, som avslöjades i Norrköping i våras, inleddes.
MÅNGA ÅHÖRARE. Det var stort intresse när rättegånge­n om omfattande fusk med högskolepr­ovet, som avslöjades i Norrköping i våras, inleddes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden