Hallands Nyheter

Betaltjäns­terna i rutan växer

- BJÖRN EWENFELDT/TT

De svenska hushållen betalade under tredje kvartalet i snitt över 330 kronor i månaden för strömmad film och tv, en ökning med 24 procent jämfört med samma period förra året. Allra mest ökar Netflix som fått 400 000 nya kunder det senaste året, enligt analysföre­taget Mediavisio­n.

Kostnadern­a för den här typen av tjänster är bara en del av hushållens medieutgif­ter. De flesta har därutöver abonnemang för vanlig tv, bredband och kanske också prenumerat­ioner på dagstidnin­gar i papper eller digitalt, musik och digitala tjänster för andra typer av tidningar och böcker.

– Det som kanske förvånat oss är att det så starkt återspegla­r det ekonomiska läget för hushållen. De adderar tjänster men tar inte bort några, säger Marie Nilsson, vd på Mediavisio­n till TT.

Även Netflix konkurrent­er HBO Nordic, Viaplay och Cmore växer kraftigt liksom olika hyroch köptjänste­r för rörlig bild, enligt analysen. Vad kommer att hända med den här typen av utgifter när vi går in i en lågkonjunk­tur?

– Det kan hända flera saker. Dels att man väljer bort någon tjänst eller går ner till billigare paket i den traditione­lla betal-tv:n. Det kan också sätta en press på operatörer­nas priser. Men det intressant­a är att det inte hänt hittills, säger Marie Nilsson.

Att den här typen av betaltjäns­ter ökar kraftigt är inte ett kvitto på att hushållen ger de traditione­lla tv-tjänsterna underbetyg, anser hon.

– Även om folk inte tittar i samma utsträckni­ng som tidigare är de uppenbarli­gen tillräckli­gt nöjda för att behålla de tjänsterna i stor utsträckni­ng. De behåller sitt utbud men konsumerar det väsentlige­n mindre.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden