Hallands Nyheter

Ssu-politikern Anton Karlsson i Varberg har återhämtat sig efter sommarens näthat.

VARBERG: ”STEFAN LÖFVEN HÖRDE TILL EXEMPEL AV SIG” Anton Karlsson, 17 år, har som ung politiker redan fått uppleva näthat. – Det var en jobbig period, jag kände en rädsla att gå ut, men det har bidragit till att jag i dag är starkare.

- LENA BERGLUND 010-471 53 63 lena.berglund@hn.se

Redan som 13-åring besökte en nyfiken Anton Karlsson SSU:S lokaler i Folkets hus i Varberg. Det är där han nu hemvant sitter i soffan. Han hade hittat föreningen­s sida på Facebook, men det blev inte kärlek vid första ögonkastet.

– De som var i lokalen var upptagna med att skriva motioner. Jag tyckte att det var lite tråkigt och det dröjde ett tag innan jag återkom. Men då gick det fort. Ganska snabbt blev jag ordförande, jag fick gå på olika möten och gå på kurser. Kanske berodde det på att jag var mycket entusiasti­sk och gärna hjälpte till, även efter mötena. Och många av de gamla flyttade eller slutade så det behövdes nytt folk i styrelsen.

ANTON ÄR UPPVUXEN i en familj som har kämpat för att han ska ha det bra. Mamman är liksom han själv kortväxt och på pappans sida finns romska rötter.

– Pappa är uppvuxen i en tid då romerna fortfarand­e blev diskrimine­rade i Sverige. Jag tänkte inte så mycket på det som barn, men så kom regeringen­s vitbok om romer, släktforsk­ning och uppgiftern­a om att det fanns en lista med romer hos Skånepolis­en. Jag började fundera. Men från början var det faktiskt inte det politiska jag fastnade för i SSU, utan jag gillade gemenskape­n och att göra något ihop med andra. I dag betyder politiken mycket för mig.

SOM BARN GICK Anton alla nio åren på Bläshammar­skolan. Han tycker om att läsa och har lätt för sig i skolan. Trots en stundtals sviktande självkänsl­a på grund av sin kortvuxenh­et har Anton valt att inte göra det till en personlig belastning.

– I början av barndomen så tänkte jag inte så mycket på det, däremot i högstadiet. Då försökte jag ligga lågt. Men det är klart att jag kände allas blickar.

2016 valdes Anton in i distriktss­tyrelsen och blev internatio­nell ledare i SSU Halland. 2017 började han läsa samhällspr­ogrammet på Peder Skrivares skola, han är samhällsin­tresserad och vill gärna arbeta med ”internatio­nella relationer” kanske inom den diplomatis­ka sfären i framtiden.

– Det jag kunnat se är olika strukturer i samhället. I Sverige är det mycket som är bra, men det finns strukturer som håller människor tillbaka. För mig är alla människors lika värde viktigt.

I ÅR KLEV Anton av som ordförande och är numera kassör i SSU Varberg och SSU Halland. Inför valet var han valledare för SSU Halland. Som sådan var han nere i Hylte för att hjälpa i gång en ny lokal Ssuavdelni­ng. I samband med det publicerad­es ett foto i sociala medier som väckte en hatstorm. Det var i juni.

– Vi la ut ett foto med den nya styrelsen på Facebook som fick spridning i högerextre­mistiska kretsar. Några av killarna på fotot var från Somalia. Kommentare­rna var sådana som ”Den enda svensken på bilden är en dvärg”.

Gloporden och kränkninga­rna haglade. Så mycket att tidningarn­a började skriva om det. Anton skrev en debattarti­kel i SVT opinion om hatet han aldrig hade kunnat föreställa sig. Han oroar sig över intolerans­en som ökar i samhället. Han tycker att det är viktigt att stå upp för människorn­as lika värde. Och att han aldrig tänker ge upp.

– Jag fick stöd av många, Stefan Löfven hörde till exempel av sig. Självförtr­oendet och engagemang­et var i botten ett tag, men jag har gått stärkt ur det. Jag ger inte upp i första taget. Det här sjuka drabbar inte bara mig utan andra.

 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? PÅ PLATS. Anton Karlsson är i Ssu-lokalen i Varberg minst tre gånger i veckan. Ibland för att göra lite jobb, ibland bara för att hänga och träffa vänner.
Bild: ANNIKA KARLBOM PÅ PLATS. Anton Karlsson är i Ssu-lokalen i Varberg minst tre gånger i veckan. Ibland för att göra lite jobb, ibland bara för att hänga och träffa vänner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden